U srijedu 31. svibnja 2017. u Franjevačkom samostanu na Šćitu održan je susret fratara ramskog i livanjskog samostanskog područja, koji je ujedno bio i mjesečna rekolekcija. Nakon pozdrava gvardijana fra Andrije Jozića predavanje je održao fra Danijel Nikolić, meštar bogoslova na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu.
 
Fra Danijel je, osvrćući se na knjigu Gisberta Greshakea Biti svećenik u ovomu vremenu,  govorio o identitetu svećenika u krizi. Ako svećenik očekuje priznanje za svoj rad te ga ne dobije, nastaje kompleks manje vrijednosti. Stoga je to jedan od načina zapadanja u krizu. Kriza također može poslužiti kao pročišćavanje od obmana, ukoliko se u kriznom vremenu prihvate svoje granice i realnost. Jedan od uvjeta za uspjeh u nadvladavanju krize je osobna molitva, čiji se nedostatak ne smije pravdati.
 
Nakon predavanja uslijedila je sveta misa koju je također predslavio fra Danijel. Po završetku svete mise i ručka u samostanu gvardijan je prisutne pozvao na kavu u samostanskom dvorištu. Budući da su neki od novaka prvi put posjetili Šćit, imali su priliku zajedno sa studentima PMF-a u Mostaru obići samostan i njegove znamenitosti uz vodstvo fra Mije Džolana. Fra Mijo je gostima predstavio Ramski križ, skulpture Posljednje večere, Dive Grabovčeve te Ramske majke, samostansku crkvu i muzej.
 
Tekst fra Nikola Livaja
Fotografije fra Kristijan Orkić