Sirijska vlada je otvorena za pregovore s Kurdima o njihovom zahtjevu za autonomiju unutar granica Sirije, izvijestila je u utorak državna novinska agencija SANA pozivajući se na riječi ministra vanjskih poslova.

Sirijski ministar vanjskih poslova Walid al-Moualem je kazao da će vlada zauzeti pomirljiviji ton dok se vojne tenzije među stranama u istočnoj Siriji pogoršavaju, prenosi Xinhua.

Walid al-Moualem je rekao da će vlada razgovarati o kurdskom zahtjevu nakon pobjede nad tzv. Islamskom državom, navodi SANA.

''Ova tema je otvorena za pregovore i diskusiju, i nakon što eliminiramo Daesh (ISIL), mi ćemo moći sjesti s našim kurdskim sinovima i postići sporazum o formuli za budućnost'', izjavio je Moualem.

Paramilitarna skupina sirijskih Kurda YPG drži kontrolu nad dijelom sjeverne Sirije gdje su glavna kurdska stranka, PYD, i njeni saveznici uveli autonomiju nakon početka sirijskog rata 2011. godine.

Sirijski Kurdi kažu da je njihov cilj sačuvati autonomiju kao dio decentralizirane Sirije, te da ne namjeravaju ići putem Kurda u Iraku koji su u ponedjeljak održali referendum o nezavisnosti.

Moualem je ponovio protivljenje sirijske vlade referendumu u Iraku, kazavši da Damask podržava jedinstvo Iraka, ali je istakao da sirijski Kurdi "žele jedan oblik autonomije unutar granica Sirijske Arapske Republike".