Izraelske zračne snage navodno su u ponedjeljak izvele zračni napad na zgradu pored iranskog veleposlanstva u Siriji i pri tome ubile najmanje šest ljudi, uključujući i visokog iranskog zapovjednika.

Na snimkama se vidi kako je uništena zgrada na području Damaska u blizini iranskog veleposlanstva. Iranska novinska web stranica SSN rekla je da je meta bila zgrada iranskog konzulata i rezidencija veleposlanika.

Reutersovo izvješće kaže da je konzulat uništen, u, kako se navodi, "zapanjujućoj očitoj eskalaciji sukoba na Bliskom istoku koji bi sukobio Izrael s Iranom i njegovim saveznicima".

Iranska novinska agencija Tasnim citirala je izvore koji su naveli da je u napadu ubijeno najmanje šest ljudi. Rečeno je da taj broj još nije službeno potvrđen.

Među poginulima u napadu bio je i visoki dužnosnik Islamske revolucionarne garde Mohammad Reza Zahedi, navode sigurnosni izvori za Reutersu i pozivajući se na medijska izvješća u Iranu.

Prijavljeno je da je Zahedi glavni zapovjednik snagama Quds IRGC-a — odgovoran za operacije postrojbe u Siriji i Libanonu, a time i najviši zapovjednik iranskih snaga u Siriji i Libanonu.

Agencija Tasnim je navella kako je i Zahedijev zamjenik također ubijen u napadu.

Reuters je citirao iranskog veleposlanika u Siriji koji je upozorio da će iranski odgovor na napad biti oštar.

Iranski ministar vanjskih poslova Hossein Amirabdollahian rekao je u međuvremenu u razgovoru sa svojim sirijskim kolegom da Teheran smatra Izrael odgovornim za posljedice napada na njegov konzulat u sirijskom glavnom gradu Damasku, izvijestili su iranski državni mediji.

Napad na iranski konzulat u Damasku je "kršenje svih međunarodnih konvencija", dodao je Amirabdollahian.

Sirijska državna televizija SANA tvrdila je kako su njihovi sustavi protuzračne obrane presreli i oborili neke projektile u ovome izraelskom napadu.

SANA je rekla da spasilačke službe rade na izvlačenju mrtvih i ranjenih ljudi ispod ruševina.