BMW Group, Intel i Mobileye udružili su snage da bi u stvarnost pretočili samovozeće automobile i buduće koncepte mobilnosti. Ta tri predvodnika iz sektora automobila, tehnologije, računalnog vida i strojnog učenja surađuju kako bi do 2021. u proizvodnju pustili rješenja za potpuno automatiziranu vožnju.

Budućnost automatske vožnje obećava promjene na bolje u životu građana i društva. No put koji vodi do potpuno autonomnog svijeta složen je i zahtijeva sveobuhvatna rješenja u kojima se inteligentne značajke integriraju na svim razinama mreže, od brava na vratima do podatkovnih centara. Budući pružatelji usluga prijevoza morat će znati upregnuti tehnologije koje se brzo razvijaju, surađivati s potpuno novim partnerima i pripremiti se za prilike koje će iz temelja mijenjati tržište.

U suradnji s Intelom i Mobileyeom grupacija BMW Group razvit će potrebna rješenja i inovativne sustave za potpuno automatiziranu vožnju kako bi te tehnologije do 2021. krenule u serijsku proizvodnju. Model BMW iNEXT bit će temelj strategije autonomne vožnje grupacije BMW Group i osnova za flote potpuno autonomnih vozila, ne samo na autocestama, već i u gradskim okruženjima, u kojima će se koristiti za automatizirana rješenja za dijeljenje prijevoza.

BMW Group, Intel i Mobileye uvjereni su da će uz tehnologije za automatiziranu vožnju prijevoz postati sigurniji i jednostavniji. Cilj suradnje jest razviti rješenja spremna za izazove budućnosti kojima će se vozačima omogućiti ne samo da maknu ruke s upravljača, već i da dostignu razinu na kojoj mogu “isključiti oči” (treća razina), a na kraju i mozak (četvrta razina), čime se vrijeme koje vozač provodi u automobilu pretvara u vrijeme za odmor ili rad. Tim stupnjem autonomije vozilu bi se, na tehničkoj razini, omogućilo postizanje završne razine vožnje – “bez vozača” (peta razina), na kojoj u automobilu više nema ljudskog vozača. Time se otvara prilika za uvođenje samovozećih automobila do 2021. i postavljaju temelji potpuno novih poslovnih modela u povezanom, mobilnom svijetu.

Tri su se tvrtke usuglasile oko željenih rezultata i glavnih stadija kako bi u konačnici ponudile potpuno autonomne automobile utemeljene na zajedničkoj referentnoj infrastrukturi. U bliskoj budućnosti održat će se demonstracija autonomne probne vožnje s prototipom za iznimno automatiziranu vožnju (Highly Automated Driving, HAD). Tijekom 2017. platforma će se proširiti na flote automobila uz proširene autonomne probne vožnje.

Intel nudi sveobuhvatan tehnički portfelj kojim se pogone i povezuju milijarde pametnih i povezanih uređaja, uključujući automobile. Za potrebe složenih radnih opterećenja nužnih za autonomne automobile u gradskim okruženjima Intel nudi računalnu snagu koja se proteže od procesora Intel Atom do procesora Intel Xeon te doseže do 100 teraflopsa energetski učinkovitih performansi bez potrebe za ponovnim pisanjem programskog koda.

pcekspert.com