Poslije vađenja glavica luka ostaje nam slobodna površina koju trebamo iskoristiti za novu sjetvu. Najbolje je ako u startu poštujemo plodored. Iz izbora ćemo isključiti lukove i njihove srodnike, jer na istu parcelu smiju doći tek nakon četiri do šest godina. To će smanjiti pojavu bolesti i napad štetnika, poboljšava se kvaliteta tla.

Što treba izbjegavati?

Poslije crvenog luka i češnjaka na istoj parceli ili gredici ne treba uzgajati sve vrste lukova: crveni, češnjak, poriluk, ljutiku, vlasac, divlji bijeli luk. Također, ovakve površine nisu pogodne za cvjetne vrste koje formiraju lukovice, poput narcisa. Ipak, uz uvjet da smo prve godine imali zdrav usjev i sljedeće godine možemo na isto mjesto posaditi luk.

Njihova dobra strana je što u tlo ispuštaju korisne tvari koje štite druge biljke. Posebno je to izraženo kod češnjaka. Međutim, zabluda je da će ostaviti gredicu bez štetnika i uzročnika bolesti. Često se javljaju problem s nematodama, grinjama, gljivicama od koji su najčešće iz roda Fusarium.

Što možemo sijati?

Ovo je razdoblje visokih temperatura i suše, a za uspješnu sjetvu i sadnju potrebno je osigurati navodnjavanje. U odabiru vrsta, sori i hibrida birajte one koji imaju kratku vegetaciju i uspjet će donijeti rod dok su povoljni uvjeti tijekom jeseni.

Na očišćene gredice i površine gdje su bili lukovi možemo posijati i posaditi krastavce, jagode, rotkvice, repu, rotkvu, kopar, špinat, rukolu, zelenu salatu, kupus, grašak, siderate (raž, zob, gorušicu), tikvice, mahunarke, mrkvu, peršin, na jugu rane sorte krumpira.

Pri sjetvi i sadnji ovih kultura pridržavajte se njihovih termina uzgoja. Odmah nakon vađenja glavica luka i uređenja površine možete obaviti sjetvu i sadnju krastavca, tikvica, kupusa.

Sadnice jagoda će sačekati, kao i sjetva zelene salate i jesenske rotkve, repe, graška, piše Agroklub.com