Za svaku petu preranu smrt odgovorna je loša prehrana - što je čini opasnijom od cigareta i visokog tlaka. Proizlazi to iz istraživanja provedenog u 195 zemalja svijeta.

"Nezdrava prehrana koja doprinosi zajedno sa tjelesnom neaktivnošću prekomjernoj tjelesnoj težini i debljini, svakako je u podlozi kardiovaskularnih bolesti, isto kao i u podlozi cerebovaskularnih  bolesti, dijabetesa tipa 2, bolesti pluća i čak nekih mentalnih poremećaja", upozorava Ivana Portolan Pajić iz Zaklade Hrvatska kuća srca.

Loša prehrana ubije više ljudi nego cigarete i visoki tlak - a da nam potencijalna smrt leži na tanjuru otkriva novo istraživanje objavljeno u najuglednijem medicinskom časopisu Lancet, piše RTL.

Povišen kolesterol stvara rizik za nastanak bolesti srca i moždani udar - a nastaje zbog loših životnih navika. U Hrvatskoj je od posljedica nezdrave prehrane u 2017. godini umrlo više od 13 tisuća ljudi, pa je promjena životnog stila ključna.

"Sezonsko voće i povrće, barem 5 obroka svaki dan, izbaciti koncentrirane ugjikohidrate, koncentrirane masnoće, ne zaboraviti na vodu, držati se pravila mnediteranske prehrane, koristiti maslinovo ulje, evo to su najosnovniji pravci za našu zdravu prehranu", kaže Ivana Portolan Pajić iz Zaklade Hrvatska kuća srca.

Nije bitno samo ono što se jede - već i ono što se često zaboravi pojesti, poput orašastih plodova i cjelovitih žitarica.  Jer, kako se kaže, ono si što jedeš, piše RTL.

Povodom Svjetskog dana zdravlja u nedjelju je na glavnom hrvatskom trgu organizirana je besplanih pretraga.