Alergija na hranu zapravo je abnormalna i iznenadna reakcija organizma na određenu hranu koju je dijete konzumiralo. Kako objašnjavaju pedijatri, važno je znati da se alergija na hranu razlikuje od intolerancije, iako neki simptomi mogu biti vrlo slični.

Naime, alergija na hranu uzrokuje pojačan odgovor imunološkog sustava, uzrokujući neobične simptome kod djeteta koji variraju od vrlo neugodnih do potencijalno opasnih po život. S druge strane, intolerancija na hranu ne utječe na imunološki sustav djeteta pa nema tako opasnih nuspojava.

Ali kako prepoznati da je dijete alergično na određenu namirnicu? Znakovi alergije prvenstveno uključuju koprivnjaču, osip, probleme s disanjem, svrbež, crvenilo, bol u trbuhu, povraćanje ili proljev, prema Johns Hopkins Medicine.

Isto tako, postoje određene namirnice koje najčešće uzrokuju alergije na hranu. Kako objašnjavaju liječnici, otprilike 90 posto svih alergija na hranu uzrokovano je konzumiranjem sljedećih sedam namirnica:

- mlijeko
- jaja
- pšenica
- zrna soje
- orasi
- riba
- školjke

Jaja, mlijeko i kikiriki najčešći su uzroci alergija na hranu kod djece, a slijede ih pšenica, soja i orašasti plodovi. Isto tako, pedijatri kažu da orašasti plodovi, riba i školjke obično izazivaju najteže reakcije. Gotovo pet posto djece mlađe od pet godina ima neku vrstu alergije na hranu.

Od 1997. do 2007. prevalencija prijavljenih alergija na hranu porasla je za nevjerojatnih 18 posto među djecom mlađom od 18 godina. Iako većina djece "preraste" svoje alergije i više se nikada ne vrate, alergija na orašaste plodove, ribu i školjke u većini slučajeva može trajati doživotno.