Jedan ruski ratni zrakoplov nedavno je iz Sirije ušao u zračni prostor Izraela, ali je taj upad riješen bez incidenta, izjavio je danas izraelski ministar obrane Moše Jalon.

Komentari Jalona dolaze u jeku pojačane zabrinutosti nakon što je Turska u utorak oborila jedan ruski ratni zrakoplov, tvrdeći da je zalutao preko sirijske granice u njen zračni prostor i ignorirao ponovljena upozorenja da promjeni kurs, što Moskva demantira.

Ruski zrakoplov je ušao oko 1,6 kilometara u zračni prostor Izraela, ali je to odmah riješeno i on se vratio ka Siriji, rekao je Jalon za državni radio.

“To je očigledno bila greška pilota koji je letio blizu Golana”, dodao je izraelski ministar obrane.

Odlična suradnja Izraela i Rusije isključuje mogućnost da te dve zemlje obaraju vojne zrakoplove jedni drugima, iako Rusija često zalazi u izraelski zračni prostor u akcijama bombardiranja položaja Islamske države u Siriji, izjavio je viši dužnosnik izraelskog Ministarstva obrane Amos Gilad.

“Dogovor izraelskih i ruskih vlasti dozvoljava da ruski vojni avioni preleću kroz izraelski zračni prostor, kao i da izraelske zrakoplovne snage bombardiraju pošiljke oružja koje se iz Sirije šalju Hezbolahu u Liban”, rekao je Gilad..

Izraelski mediji navode da Rusija i Izrael održavaju tajne tjedne sastanka o suradnji, kako bi zrakoplovne snage obje zemlje mogle provoditi akcije bez smetnje od druge strane.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je prošlog tjedna izjavio da su odnosi njegove zemlje s Izraelom odlični.

Koordinacija između dvije zemlje ima za cilj da se spriječe incidenti poput onih kad su turski lovci oborili ruski vojni avion na tursko-sirijskoj granici.

Komentirajući taj incident, Gilad je rekao da predsjednik Turske Redzep Taip Erdogan “ima mnogo razloga da mu bude žao” zbog tog poteza.

Gilad je dodao i da je Sirija “mrtva zemlja” i da predsjednik Bašar Asad “prima plaću, ali ne drži pod kontrolom svoju zemlju, osim možda jedne četvrtine Sirije”. /NN/HMS/