Iako Njemačka već ima desetljetno iskustvo sa emigracijom s područja Bosne i Hercegovine još iz vremena bivše Jugoslavije, te su naši ljudi bili i ostali na glasu kao vrijedni radnici, kako od deklarativne ljubavi prema rodnoj grudi u nas ne može živjeti nitko osim naših političara, sveopće loše ekonomsko stanje u BiH je natjeralo desetke tisuća naših sugrađana da tijekom proteklih godina svoju osnovnu egzistenciju pokušaju riješiti odlaskom u inozemstvo, posebice u Njemačku.

Usprkos tome što su prosječni njemački životni troškovi 90 % viši u odnosu na BiH, a cijene nekretnina više od 300 % u odnosu na domaće, primanja zaposlenika u Njemačkoj su također višestruko veća od onih u BiH.

Bez obzira na razlike u tzv. poreznim klinovima  između BiH i Njemačke, koji uključuju doprinose za mirovinsko i zdravstveno osiguranje kao i porez na dohodak te ovise o visini same plaće, mjestu stanovanja te izdržavanim članovima koji utječu na osobni odbitak zaposlenika kao i to što se plaće kod nas izražavaju u neto iznosu dok se njemačke izražavaju u brutu, moguće je usporediti standard života i rada između Njemačke i BiH i to na primjerima najtraženijih zanimanja u obje zemlje.

Među deficitarnim zanimanjima u BiH kao i Njemačkoj ističu se zanatske djelatnosti, posebice u graditeljstvu, proizvodnji, prometu i ugostiteljstvu kao i primjetan nedostatak liječnika, medicinskog osoblja te inženjera različitih struka.

Glede zanatskih djelatnosti, njemački prosjek mjesečne bruto plaće primjerice kuhara iznosi 2255 EUR, mesara 2950 EUR, pekara 2397 EUR, vozača 1938 EUR, stolara 2842 EUR, a električara 2897 EUR . Sa druge strane se, prema podacima sa portala Plata.ba, u BiH za ista ta zanimanja isplaćuju neto plaće u rasponu od 588 KM za stolara do nekih 730 KM za električara i vozača.

Medicinske sestre u prosjeku mjesečno zarađuju 2889 EUR bruto , dok im se u BiH isplaćuje neto plaća u iznosu od 779 KM.

Liječnici zarađuju mjesečni bruto prosjek u iznosu od 3418 EUR , a u BiH 1365 KM neto.

Inženjeri graditeljstva mjesečno zarađuju u prosjeku 4314 EUR bruto, kod nas 1154 KM neto.

Kao najplaćenije, izdvojili bi inženjere elektrotehnike sa bruto mjesečnim prosjekom od 5084 EUR , dok u BiH oni u prosjeku zarađuju neto plaću od 1465 KM.

Zanimljivo je za usporediti i mjesečne životne troškove prosječne četveročlane obitelji popularnom mjerom potrošačke košarice u obje zemlje, no kako naši entitetski statistički zavodi koriste metodologiju izračuna koja uključuje samo izdatke za hranu, upotrijebili smo podatke sindikalnih izračuna koji su sveobuhvatni jer uz prehrambeni obuhvaćaju i neprehrambeni dio koji uključuje troškove stanovanja, prijevoza, higijene, školovanja i džeparca.

Dok je prosječna njemačka mjesečna plaća za 2016. godinu iznosila 3703 EUR bruto  (2270 EUR neto), prosječna bruto plaća u BiH iznosila je 1301 KM  ( 838 KM neto  ), što je pet i pol puta manji iznos u odnosu na njemački.

Siječanjska njemačka savezna potrošačka košarica iznosila 1428 EUR . Sa druge strane, naša je za isto razdoblje iznosila 1879 KM.

Pokrivenost bosanskohercegovačke potrošačke košarice neto plaćom iznosi 44.6%, dok njemačka neto plaća pokriva 62.92% njemačke potrošačke košarice, što je ujedno i najreprezentativniji primjer razlike između BiH i Njemačke.

Vanja Jaganjac, Dnevnik.ba