Ruski predsjednik Vladimir Putin odbio je prijedlog ministarstva vanjskih poslova da protjera 35 američkih diplomata u reakciji na sličan potez SAD-a.

Izjavio je da je Obamin čin imao za cilj da izazove reakciju, ali da Rusija neće nasjedati na njegove provokacije, piše Fena.

''Zadržavamo pravo na recipročne mjere, ali mi nećemo pasti na nivo neodgovorne "kuhinjske diplomacije". Mi ćemo poduzeti nove mjere na obnovi rusko-američkih odnosa na osnovu politike koju usvoji administracija novoizabranog predsjednika Donalda Trumpa'', navodi Putin u izjavi postavljenoj na websiteu Kremlja, prenosi Russia Today.

Podsjetimo, Sjedinjene Američke Države su kao odgovor na navodno miješanje Rusije u predsjedničke izbore u SAD uvele niz oštrih sankcija Moskvi koje uključuju protjerivanje 35 ruskih diplomata i zatvaranje dva objekta.

''Naredio sam poduzimanje više akcija kao odgovor na agresivno zastrašivanje ruske vlade prema američkim dužnosnicima i cyber operacije čija meta su bili američki izbori'', rekao je američki predsjednik Barack Obama, prenosi AFP.