S promjenom vremena, a posljednjih dana i dolaskom hladnoće, započela je sezona gripe i raznih viroza u BiH. U posljednjih nekoliko dana zabilježena je gužva u domovima zdravlja diljem BiH, a, prema podacima, pacijenti najčešće traže pomoć zbog viroznih oboljenja.

Doktorica Andrea Čarapina iz mostarskog Doma zdravlja potvrdila je kako nagle promjene vremena predstavljaju optimalne uvjete za rast i razvoj mikroorganizama, virusa, zaraza... dok s druge strane djeluju u negativnom smislu na ljudski imunološki sustav.

- Radom u ambulanti svakodnevno smo svjedoci pogoršanja zdravstvenog stanja pacijenata pri promjenama vremena. Oscilacija u temperaturi te promjene ostalih meteoroloških parametara dovode ponajviše do aktivacije mišićno-koštanih bolova, raznih artritisa, degenerativnih promjena kostiju i zglobova, kazala je dr. Čarapina, prenosi Večernji list BiH. Također je kazala kako osobe koje se javljaju imaju niži imunološki sustav, prije su to bile starije osobe, dok danas nema pravila, kazala je Čarapina.

Glasnogovornik sarajevskog Doma zdravlja Arman Šarkić kazao je kako situacija nije nimalo alarmantna, nego uobičajena za ovo doba godine.

- Velik broj pacijenata se javlja, ali to nije ništa neuobičajeno, kazao je Šarkić. Dnevna razlika u temperaturi je do 15 stupnjeva, a ljudski imunitet na to nije navikao, kazao je Šarkić te istaknuo kako je to sve normalno te da i obiteljski liječnici, a i pedijatri imaju isto posla.

- Viroza, slabost organizma, povišena temperatura te problemi s dišnim putevima, kako navode liječnici, ozbiljan su razlog za liječenje, bilo kod kuće ili kod liječnika. Naglasak upravo treba biti na prevenciji bolesti.

Kako bi poboljšali izglede tijela u borbi protiv infekcije, potrebno je ojačati obrambeni sustav uravnoteženom prehranom, koja se prvenstveno temelji na bogatstvu voća i povrća te cjelovitim žitaricama. Treba obogatiti jelovnik namirnicama bogatima vitaminima C, E i A te cinkom. Ako se vitamin C uzima u obliku dodataka prehrani, treba imati na umu da dnevne doze veće od 2 grama mogu izazvati proljev, povraćanje i vrtoglavicu. Topliji dani su uvelike iza nas, čekaonice u ambulantama obiteljske medicine su sve popunjenije. Stoga, možemo reći kako je službeno počela sezona prehlada i gripe, navode liječnici.