Prije točno 24 godine, na današnji dan, 22. svibnja 1992. godine Republika Bosna i Hercegovina primljena je u organizaciju Ujedinjenih naroda.

Za vrijeme 24-godišnjeg članstva BiH je izabrana za nestalnu članicu Vijeća sigurnosti, od 2010. do 2012. godine, a Vijeće sigurnosti je 20. svibnja 1992. godine usvojilo odluku kojom se preporučuje Općoj skupštini da se tadašnja Republika BiH primi u članstvo Ujedinjenih naroda.
 

Usvojena je rezolucija 755 kojom je podržana ova preporuka. Dva dana kasnije, BiH je primljena u članstvo UN-a, što svakako predstavlja jedan od najznačajnijih događaja i datuma u povijesti BiH."

Za vrijeme svog 24 godišnjeg članstva u UN-u Bosna i Hercegovina je izabrana za nestalnu članica Vijeća sigurnosti UN-a, u razdoblju 2010. – 2012. godina. Većina političara i analitičara se danas slaže da je od tada do danas najveći diplomatski uspjeh BiH bilo predsjedavanje Vijećem sigurnosti UN-a kao nestalne članice.

Republika Bosna i Hercegovina inače, u UN je primljena poslije proglašavanja nezavisnosti i međunarodnog priznanja zemlje u travnju 1992. godine. Tog dana, 6. travnja, koji se inače, proslavlja i kao Dan Grada Sarajeva, BiH su priznale države tadašnje Europske ekonomske zajednice (EEZ), današnje EU, a dan kasnije i SAD.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić uputio je čestitku građanima Bosne i Hercegovine.

''Na današnji dan prije 24 godina, Generalna skuština Ujedinjenih naroda jednoglasno je primila BiH u svoje članstvo. Ovim događajem, Bosna i Hercegovina je dobila međunarodni legitimitet, a 22. svibanj postao je jedan od najvažnijih datuma u novijoj povijesti Bosne i Hercegovine.

Dvadesetčetiri godine kasnije, Bosna i Hercegovina je stabilizirala mir, uspostavila dobru regionalnu suradnju sa susjedima, aktivno radi na reformskim procesima i danas je pred vratima članstva u Europskoj uniji i NATO savezu.

Čestitam vam ovaj značajan datum i pozivam vas da nastavimo graditi modernu demokratsku državu Bosnu i Hercegovinu u kojoj će vladati europske vrijednosti'' piše u čestitki koju je predsjedavajući Zvizdić uputio građanima BiH.