Neprestance upozoravam sve svoje sugovornike, kako u EU, tako i u NATO-u te kolege iz drugih država, posebno SAD-a, da se međunarodna zajednica, i naravno Hrvatska moraju angažirati više u BiH kako bi se postigao dogovor o funkcioniranju države, izjavila je predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, koja je  boravila u prvom službenom posjetu Bruxellesu.

Ona je za Hinu kazala kako Hrvatska podržava novu europsku inicijativu za BiH i napore gospođe (Federice) Mogherini.

-Međutim, isto tako imamo i snažan interes zaštititi prava i položaj hrvatskog naroda, koji mora konačno postati jednakopravan na cijelom teritoriju BiH i jednakopravno sudjelovati u institucionalnom, gospodarskom i svakom drugom obliku života u Bosni i Hercegovini. Posebno upozoravam na to da se sve one izjave i sve ono što govore predstavnici hrvatskoga naroda u BiH o položaju hrvatskoga naroda shvate ozbiljno. Dakle, da se pristupi pitanju položaja hrvatskog naroda na način da bez hrvatskog naroda nema Bosne i Hercegovine i da je rješavanje tog pitanja nužno za političku emancipaciju Bosne i Hercegovine i napredak BiH u eurotlatnskim integracijama, kazala je Grabar Kitarović.

Hrvatskoj je, dodala je, posebno u interesu da BiH napreduje što je moguće brže u članstvo Europske unije i drago mi je da će se Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju početi primjenjivati 1. lipnja. (prvi.tv)