Od gripe godišnje u svijetu umire pola milijuna ljudi, a 3-5 milijuna ima težak tijek bolesti. Gripa je izuzetno zarazna i potencijalno smrtonosna bolest koja se prenosi uobičajenim socijalnim kontaktom, stoji na stranicama HZJZ-a Hrvatske. Od gripe mogu oboljeti osobe svih životnih dobi te se kod svih mogu razviti ozbiljne komplikacije kao što su bronhitis, upala pluća, upala mišića, mozga te pogoršanje postojeće kronične bolesti.

Jedan od razloga pogrešnog stava prema ovoj ozbiljnoj bolesti je činjenica da gripu često zamjenjujemo s običnom prehladom. A kako ih razlikovati, objavljeno je na stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Gripa za razliku od prehlade počinje naglo, a simptomi se razviju već unutar 3 do šest sati, praćena je visokom temperaturom 38-40 stupnjeva C koja traje nekoliko dana. Oboljeli od gripe ima jake, intenzivne glavobolje, jako prisutnu bol u mišićima, izražen umor koji može potrajati tjednima.

Kako spriječiti šitenje?

Virus gripe se odlično prilagodio širenju među ljudima što gripu čini izuzetno zaraznom bolesti koja se lako prenosi kihanjem i kašljanjem. Virus možete prenijeti drugima i prije pojave prvih simptoma te pet dana nakon ozdravljenja. Neki ljudi mogu biti inficirani i bez razvoja simptoma širiti virus. Zbog toga se cijepljenje preporuča i osobama koje ne pripadaju posebno rizičnim skupinama radi posredne zaštite najugroženijih. Oboljeli od gripe je najčešće infektivan oko 10 dana, ako se radi o malom djetetu može biti i do 20 dana.

Nemojte zaboraviti niti druge mjere koje možete poduzeti u sprječavanju širenja virusa:

Redovito perite ruke sapunom i toplom vodom najmanje 20 sekundi
    Prekrijte usta i nos maramicom ili rukavom (ne dlanom) dok kišete ili kašljete
    Izbjegavajte bliski kontakt s osobama oboljelim od gripe
    Iako vam je posao važan, ostanite kod kuće ako ste bolesni. Ne izlažite druge virusu. Preležite gripu i oporavite se!

U Hrvatskoj dosad 12 mrtvih

S obzirom da je u Hrvatskoj ove godine od gripe umrlo već 12 ljudi, a povećana smrtnost je u Splitu gdje su prije dva dana umrle dvije bebe koje su imale virus gripe, a prije tjedan dana umrla je i 7-godišnja djevojčica, HZJZ je podsjetio jučer na dodatne informacije o gripi i komplikacijama do kojih može doći.

Gripa je akutna respiratorna bolest koja se javlja s visokom temperaturom i bolnim sipmtomima, a kasnije i respiratornim simptomima. Najčešće je to bolest koja za desetak dana prolazi samoizlječenjem ali dosta često može razviti komplikacije s mogućim smrtnim ishodima.

Gripa je globalni javnozdravstveni ali i makroekonomski problem. Ekonomski gubici u Hrvatskoj su višestruki, a najveći dio se odnosi na izostajanje s posla. Za svakog ponaosob gripa ima svoju cijenu od barem minimalno 1000 kn ako je bez komplikacija, a odnosi se na gubitak plaće uslijed bolovanja i povećanu potrošnju lijekova,piše HZJZ.

Zdravstveni gubici su još veći. Opterećenost zdravstvenog sustava za vrijeme sezone gripe je dva puta povećana a mjeri se kroz pobol, komplikacije od gripe i smrtnost. Osim toga za vrijeme sezone gripe prepiše se 75% više antibiotika od onoga što je potrebno, pa se time pogoduje i razvoju rezistencija.

KOMPLIKACIJE GRIPE

RESPIRATORNI SUSTAV
- bronchitis
- pneumonia
- otitis media, upala uha (najčešća komplikacija u djece)

SRČANOŽILNI SUSTAV
- myocarditis
- pericarditis

CNS
- encephalitis i encefalopathya
- febrilne konvulzije
- Reyev sindrom (<18)
- Guillain Barre sindrom
-aseptički meningitis
-transverzalni mijelitis

KOŠTANO MIŠIČNI SUSTAV
-myositis (djeca)
-rabdomioliza
-akutno bubrežno zatajenje

Iako se gripa ne može direktno povezati s brojnim komplikacijama, ona je u svakom slučaju onaj jezičac na vagi ili bolje rečeno "okidač" koji pokrene tu nekad i smrtonosnu lavinu.

U čemu su posebnosti cjepiva u odnosu na ostale lijekove?

Iako dosta često podcijenjeno u javnosti, cijepivo je izuzetno korisna mjera iz tri razloga, navodi HZJZ. Kao prvo dokazana je neškodljivost, cijepiti se mogu svi, a učinkovitost je uvijek značajna. Za razliku od ostalih lijekova ima nekih specifičnosti pa se stoga događaju i zabune u medijskom prostoru. Kao prvo cjepivo se mora primjenjivati iglom, a aktivne i pomoćne tvari u cjepivu biološkog su porijekla. Cjepivo se primjenjuje na zdravoj populaciji, glavni je čimbenik javnog zdravlja i najučinkovitija metoda suzbijanja zaraznih bolesti koje mogu imati teške posljedice (invalidited, smrt), izazivaju epidemije, ne postoji lijek ili je liječenje (rezistencija) dugotrajno, zaključuje HZJZ.