Povodom današnje sjednice Vlade Federacije BiH na kojoj nisu prisustvovali ministri HDZ-a BiH, član Predsjedništva BiH i zamjenik predsjednika SDA Bakir Izetbegović izjavio je danas novinarima u Sarajevu da „imamo jedno uhodavanje i bit će manjih kriza".

- Mislim da će se ova vlada u jednom trenutku uhodati, ponekad će izostati Demokratska fronta, ponekad HDZBiH nadam se sve manje, a SDA neće nikada izostati i uvijek će doći na sjednicu Federalne vlade - rekao je Izetbegović.

Mišljenja je da sporna Uredba, koja između ostalog tretira način imenovanja nadzornih odbora u javnim poduzećima nije razlog nedolaska ministara HDZ-a na sjednicu Vlade FBiH.

- Što se tiče Uredbe i tko odlučuje o onima koji će biti postavljeni u tvrtke koje su vlasništvo Federacije to naravno mora biti Vlada FBiH. Ako je ikada bilo drugačije to je nešto što je bilo iščašeno i što treba vratiti u pravu poziciju. S tim se slaže i DF. Hoće li to biti urađeno Uredbom ili na način da se ta stvar vlasništva Federacije definitivno prenese na Vladu FBiH, kroz tumačenja Ureda za zakonodavstvo, to ćemo još vidjeti - istaknuo je Izetbegović.

Ono od čega se neće odustati i gdje postoji konsenzus je, kako kaže, to da vlasništvima FBiH raspolaže Vlada Federacije BiH, pri čemu ističe da „ne mogu ministarstva ni ministri sami kontrolirati ogromne sustave imenovanja i postavljanja, u što moraju biti uključena sva tri partnera".

Potcrtao je da SDA neće napraviti nikakave nagle i dramatične preokrete koji mogu izazvati ozlojeđenost partnera, odnosno da će gledati svaki put makar izgubili i dio vremena da radimo tako da se postigne sporazum i definitivno neke dileme raščiste kao što je slučaj s navedenom Uredbom, prenosi Fena.

- Ne bismo htjeli preglasavati jednog od dva partnera. SDA će na tome raditi - rekao je Izetbegović.