Iran neće pregovarati sa SAD-om o svom raketnom programu, poručio je ministar vanjskih poslova te zemlje Mohammad Javad Zarif, prenosi Anadolu Agency (AA).

"Nema pregovora o raketnom programu i obrambenim kapacitetima Islamske republike Iran", poručio je Zarif nakon sastanka sa šeficom estonske diplomacije Marinom Kaljurand.

Zarif je dodao da bi Washington, ukoliko je istinski ozbiljan po pitanju stabilnosti na Bliskom istoku, trebao prestati snabdijevati oružjem Saudijsku Arabiju i Izrael.

Koalicija predvođena Saudijskom Arabijom od ožujka prošle godine bombardira šiitske pobunjenike u Jemenu, koje podržava Iran. Vlasti u Teheranu također podržavaju militantne grupe u borbi protiv Izraela. Zarif je, također, optužio SAD i saveznike da potajno podržavaju ekstremiste ISIS-a.

"SAD bi morale mnogo ozbiljnije sagledati regionalna pitanja umjesto što upućuju neosnovane i otrcane optužbe na račun Irana. Kerry mora pitati saveznike odakle militantima ISIS-a dolazi oružje", rekao je šef iranske diplomacije.

Američki državni tajnik, John Kerry, istaknuo je u četvrtak da su SAD i njihovi saveznici poručili Iranu da su spremni raditi "na pronalaženju mirnog rješenja za ta pitanja", te da Iran mora obustaviti testiranje balističkih raketa.