Danas, 01. rujna u župi Presvetog Srca Isusova Prozor proslavljen je Dan posvete župne crkve, novopodignutog oltara, a upriličen je i već tradicionalni Susret duhovnih zvanja ove župe.

Svečanu sv. Misu s početkom u 11 sati u župnoj crkvi uz suslavlje osam (8) svećenika predvodio je i tijekom nje propovijedao domaći sin don Stipo Zadro, svećenik Dubrovačke biskupije koji trenutno pastoralno djeluje u župama otoka Mljeta.

Nakon što je preč. Ante Meštrović navijestio tekst Ivanova evanđelja, nazočnima se obratio don Stipo, koji je izrekao riječi čestitke, zahvale i poticaja. Između ostaloga iznio je i promišljanja vezana za značenje crkve u životu jednoga vjernika kršćanina.

U završnom dijelu propovijedi don Stipo, pozvao je nazočne da nastoje ostati prepoznatljivi i istinski svjedoci kršćanske vjere koji je mole za sadašnja i buduća duhovna zvanja.

Riječi čestitke, zahvale, poticaja, nazočnim svećenicima, časnim sestrama, bogoslovima, sjemeništarcu, župljanima, župljanka ... uputio je novoimenovani prozorski župnik Marko Tomić.

Euharistijsko slavlje svojim pjevanjem uzvečali su članovi župnog mješovitog zbora predvođeni s. Marinelom Zeko, SMI.
Tijekom Službe Riječi, tekstove prigodnih čitanja i Molitve vjernika pročitali su bogoslovi i maleni ministranti.

U koncelebraciji euharistijskog slavlja pored don Stipe i župnika Marka sudjelovali su još i domaći sinovi: Ivan Bošnjak, Ante Meštrović, Franjo Tomić, Branko Jurić, Ljubo Zelenika, Ljubo Zadrić i Ivan Ivančvić.

Poslije euharistijskog slavlja na trgu dr. Josipa Stadlera upriličeno je druženje i narodno veselje nazočnih vjernika, a nakon zajedničkog fotografiranja upriličen je i Susret duhovnih zvanja tijekom kojega je za pozvane uzvanike upriličen i svečani ručak.

Inače, ovoga ljeta došlo je do personalnih izmjena, pa je tako dekretom Vrhbosanskog nadbiskupa, dosadašnjeg župnika Stipu Kneževića naslijedio Marko Tomić, a odlukom Sarajevske provincijalne uprave Družbe SMI s. Ružicu Ivić i s. Olgu Kikić, naslijedile su s. Tatjana Batista i s. Marinela Zeko.

Prema dostupnim informacijama, iz župe Prozor trenutno potječe sedamnaest (17) živućih svećenika, šesnaest (16) časnih sestara, šest (6) bogoslova, i jedan (1) sjemenišarac. Isto tako treba istaknuti činjenicu da je u župi Prozor u posljednje četiri godine proslavljeno sedam (7) Mladih misa.

Foto i tekst: Marinko Rumbočić