Recep Tayyip Erdogan optužio je Europu da izaziva "sukob" između kršćanstva i islama, nakon što je Europski sud dao poslodavcima pravo da zabrane pokrivanje glave maramama na radnom mjestu, prenosi Independent.

Samo nekoliko sati nakon što je turski ministar vanjskih poslova izjavio da će "uskoro početi sveti ratovi", Erdogan je ponovo napao EU zbog odluke suda koja dopušta poslodavcima zabranu isticanja bilo kakvih vjerskih i političkih simbola.

"EU se treba sramiti. Dolje s vašim europskim principima, vrijednostima i pravdom. Oni su započeli sukob između križa i polumjeseca, nema drugog objašnjenja", rekao je turski predsjednik na skupu u Sakaryi, prenosi Index.

U ratobornom govoru Erdogan je napao Nizozemsku i Njemačku, nakon što su spriječile skupove turskih ministara u potporu nadolazećem referendumu. Rekao je da je nizozemski premijer Mark Rutte izgubio prijateljstvo Ankare, zabranivši tursku kampanju u državi.

EU vođe Erdoganove optužbe proglasile "odvojenima od stvarnosti"
Erdogan i istaknuti ministri nazvali su nizozemsku vladu "fašistima" i "nacistima", a EU vođe su te optužbe proglasile "odvojenima od stvarnosti".

Diplomatski sukob uzrokovao je prosvjede diljem Turske i Europe. Jedan od prosvjednika u Istanbulu zamijenio je nizozemsku zastavu na konzulatu s turskom, a postoje i fotografije turskih prosvjednika na kojima noževima ubadaju naranče i drže znakove "fašistička Nizozemska".

Ankara je također zatvorila zračni prostor za nizozemske letove i ponovo zaprijetila puštanjem imigranata u Europu.

Erdoganovi saveznici željeli su održati skupove za više od milijun turskih glasača diljem Europe, prenosi Index.hr.

Na referendumu 16. travnja turski parlamentarni sustav mogao bi biti zamijenjen predsjedničkim sustavom, a ustavne bi promjene dale Erdoganu znatno veće ovlasti, što je jako zabrinulo organizacije za ljudska prava.