Iran je lansirao bespilotne letjelice sa svog teritorija prema Izraelu. Prema izjavama američkih dužnosnika, Iran je u prvom valu lansirao između 50 i 100 dronova samoubojica protiv Izraela.

U službenom priopćenju izraelske vojske navodi se kako su u stanju pripravnosti i da stalno prate operativnu situaciju.

IDF-ov sustav zračne obrane u stanju je visoke pripravnosti, zajedno s borbenim zrakoplovima IAF-a i brodovima izraelske mornarice koji su u obrambenoj misiji u izraelskom zračnom i pomorskom prostoru. IDF prati sve ciljeve, navodi se u priopćenju.

Netanyahu se isto tako obratio javnosti: ''Proteklih tjedana Izrael se priprema za mogućnost izravnog napada iz Irana, naša protuzračna obrana je raspoređena, spremni smo za svaki scenarij, kako u napadu tako i u obrani''.
 


Prvi iranski dronovi snimljeni su kako lete iznad grada Maysana, u jugoistočnom Iraku. Prema nekim informacijama ovo je samo pokušaj da se preoptereti izraelska protuzračna obrana, nakon čega će uslijediti drugi valovi napada. Jordan, preko kojega bi trebali preletjeti dronovi na putu za Izrael, najavio je kako će oboriti sve bespilotne letjelice koje uđu u njegov zračni prostor.

Glasnogovornik Izraelskih obrambenih snaga, kontraadmiral Daniel Hagari potvrdio je da je Iran pokrenuo napad na Izrael koji se do sada sastoji od desetaka jednosmjernih "samoubilačkih" dronova koji trenutno lete preko Iraka.

On navodi kako će za dronove trebati sati da dolete do Izraela i da su protumjere poput GPS ometanja i druge, iz Sjedinjenih Država kao i drugih savezničkih zemalja već na snazi kako bi rezultirale njihovim presretanjem i obaranjem.

Izraelski kanal 12 TV kaže da se očekuje da će prvi dronovi stići do Izraela oko 02:00 u nedjelju (00:00 GMT).
 


Iran je obećao osvetu za napad na njegov konzulat u Siriji 1. travnja kada je ubijeno sedam vojnih časnika, uključujući i vrhovnog zapovjednika.

Iran je optužio Izrael za izvođenje ovoga napada. Izrael nije ni potvrdio ni demantirao da stoji iza ovoga napada.

Zatvoren zračni prostor

Izrael zatvara svoj zračni prostor, priopćilo je izraelsko ministarstvo prometa.

"U skladu s uputama sigurnosnog sustava, počevši od 00:30 večeras, zračni prostor Države Izrael bit će zatvoren za međunarodne i domaće letove", navodi se.

Iračka uprava za civilno zrakoplovstvo objavila je u subotu da će zračni prostor zemlje biti privremeno zatvoren za sve dolazne, odlazne i tranzitne zrakoplove, s početkom u 23:30 po lokalnom vremenu do 5:30 ujutro u nedjelju.

Zatvaranje je mjera predostrožnosti usmjerena na osiguranje sigurnosti civilnog zrakoplovstva unutar zračnog prostora Iraka.

Vlasti su priopćile da odluka slijedi temeljitu procjenu rizika koju su provele iračke vlasti i dodale da bi se zatvaranje moglo produžiti na temelju daljnjeg razvoja događaja u regiji.

Ista taktika

Dronovi Shahed su relativno spori. Trebat će im sati da dođu do Izraela, no vrlo je moguće da je cilj tog roja prezasićenje izraelske protuzračne obrane kako bi balističke i krstareće rakete mogle proći. To je ista taktika koju Rusija koristi protiv Ukrajine.