Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan danas je, na kraju sastanka s vođom Hamasa Ismailom Hanijem u Istanbulu, pozvao Palestince "na jedinstvo" protiv Izraela.

"Ključno je da Palestinci u ovome procesu djeluju ujedinjeno. Najsnažniji odgovor Izraelu i put do pobjede vode kroz jedinstvo i integritet", rekao je Erdogan.

"Važno je djelovati tako da se fokus zadrži na Gazi"

Nakon napetosti između dviju zemalja, Izraela i Irana, Erdogan je istaknuo da "ono što se nedavno dogodilo ne bi trebalo rezultirati jačanjem Izraela". Kazao je i kako je "važno djelovati tako da se fokus zadrži na Gazi", stoji u objavi turskog predsjedništva.

Na kraju je turski predsjednik rekao da će Turska "nastaviti s humanitarnom pomoći Palestini kako bi što više ublažila patnje" stanovništva Gaze, stoji u priopćenju.

Turska od početka šalje pomoć Palestincima

Turska je jedna od zemalja koje od početka sukoba šalju pomoć stanovništvu palestinskog teritorija. Dosad je u regiju već poslala 45.000 tona hrane i lijekova.

Erdogan je podsjetio i da je njegova zemlja uvela "niz sankcija protiv Izraela, među kojima su i trgovinska ograničenja". Trgovinska ograničenja na snazi su od 9. travnja.