Agencija za lijekove i medicinske usluge BiH na svojoj internetskoj stranici, kao što je i najavljeno, objavila je nove maksimalne veleprodajne cijene lijekova, koji će od lipnja  u BiH biti jeftiniji od 20 do 50 posto i više. 

Dugo najavljivano sniženje cijena omogućeno je Pravilnikom o načinu kontrole cijena, načinu oblikovanja cijena lijekova i načinu izvještavanja o cijenama lijekova u BiH, koji je nedavno stupio na snagu, a na koji se u BiH čekalo od 2008. godine. 

Korekcija u ljekarnama

Očekuje se da će primjenom ovog pravilnika na tržištu lijekova, koje je godišnje teško 520 milijuna  maraka, biti ušteđeno oko 50 milijuna KM. Kako su ranije potvrdili u Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH, za korekciju cijena u ljekarnama bit će potrebno od 15 do 30 dana. To znači da će svi lijekovi po novim cijenama biti u prvoj polovici lipnja. .

Za kronične bolesnike, koji lijekove troše svakog mjeseca, a najveći broj takvih je u mirovin, čak 80 posto, svako je pojeftinjenje dobro došlo.

Neodgovarajuća terapija

- Svaka ušteđena marka umirovljenik u  dobro dođe. Za nas će to biti velika ušteda kada je u pitanju liječenje umirovljenika. Naša populacija najveći je potrošač lijekova. Mi smo u nekoliko navrata upozoravali da je smrtnost naše populacije povećana zbog neodgovarajuće terapije i skupih lijekova. Mnogi umirovljenici  zbog niskih mirovina nisu bili u stanju kupovati lijekove koje im liječnik  propiše. Tablete su nam gutale čak pola mirovine - kazao je za „Avaz" Mehmedalija Rapa, predsjednik Udruženja umirovljenika Federacije BiH. 

Dobra je vijest da su jeftiniji lijekovi za snižavanje masnoće, srce, tlak, antidepresivi... Cijene lijekova u BiH već su godinama daleko najviše u regiji, pa ih je većina pacijenata do sada nabavljala u susjednim zemljama. 

Maloprodaja u nadležnostima entiteta

Interesantno je i da će Agencija kontrolirati veleprodaju, odnosno jesu li veletrgovci ispoštovali pravilnik, ali maloprodaja ostaje izvan njihove nadležnosti. No, s obzirom na to da je maloprodaja u entitetskoj nadležnosti, postoji opasnost da ljekarne snize cijenu tek za desetak posto. Trenutno je maksimalna visina maloprodajnih marži na lijekove određena uredbom, i u RS ona iznosi maksimalno 20 posto, dok se u FBiH, prema neslužbenim  informacijama, u nekim županijama  kreće i do 25 posto.

Cijena s 18 pada na 8 maraka

Cijena lijeka „zyllt" (28×75 mg), koji koriste srčani bolesnici, do sada je bila oko 33 marke, a sada 17,64 KM. „Plavix, lijek protiv zgrušavanja krvi, umjesto 35 sada će koštati 27,20 KM. Cijena „hipolipa" (10 mg) za snižavanje masnoća u krvi trenutno je nešto viša od osam maraka, dok njegova maksimalna cijena uskoro neće prelaziti 5,10 KM. 

Pojeftinjenje pojedinih lijekova, a naročito antibiotika "pancef", koji se često propisuje djeci za liječenje bakterijskih infekcija, obradovat će mnoge roditelje. Za ovaj lijek sada moraju izdvojiti oko 18 maraka, dok će ubuduće njegova maksimalna veleprodajna cijena biti 8,83 KM.