Cijene proizvoda u studenom i usluga koje se koriste za osobnu potrošnju u BiH, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u prosjeku su niže za 0,2 posto u odnosu na prethodni mjesec.

Cijene prijevoza u prosjeku su niže za 0,8 posto, ostalih dobara i usluga za 0,5 posto, hrane i bezalkoholnih pića za 0,4 posto, namještaja, aparata za domaćinstvo i redovno održavanje kuće za 0,2 posto, te odjeće i obuće za 0,1 posto, priopćeno je iz Agencije za statistiku BiH.

U studenom su cijene u restoranima i hotelima veće za 0,9 posto u odnosu na listopad ,dok su stanovanje, voda, električna energija, plin i drugi energenti skuplji za 0,4 posto, a zdravstvene usluge za 0,2 posto. U ostalim odjeljcima nisu zabilježene prosječne mjesečne promjene nivoa cijena.

Cijene u studenom ove, u odnosu na isti mjesec prethodne godine niže su za 1,8 posto.

Prosječni pad cijena zabilježili su hrana i bezalkoholna pića za 2,1 posto, odjeća i obuća za 8,3 posto, namještaj, aparati za domaćinstvo i redovno održavanje kuće za 0,5 posto, prijevoz za 8,6 posto, komunikacije za 0,6 posto, te ostala dobra i usluge za 0,1 posto.

Prosječni rast cijena zabilježili su alkoholna pića i duhan za 5,8 posto, stanovanje, voda, električna energija, plin i drugi energenti za jedan posto, zdravstvo za 1,1 posto, obrazovanje za 2,2 posto, te restorani i hoteli za 1,1 posto.