• Briga o starima na naš način!
  • Briga o starima na naš način!
Na sva zvona pričamo o brizi o čovjeku, i njegovom boljitku, pogotovo u vrijeme prije izbora. No kada prođu izbori onda pokažemo pravo lice o brizi za čovjekom, pogotovo za starim i nemoćnim ljudima kojih je u našem gradu sve više, i pomalo liči na starački dom, što je najvidljivije svaki radni dan iza 4 sata popodne, kada uposlenici javnih službi i poduzeća odu svojim kućama.

Tada nastaje jedno sivilo koje je teško opisati, jer u našem gradu ostaje samo starudija ili kako to jedan napisa (Biološki otpad). Prirodno je da starimo i da treba netko da se brine o starijima pa velika većina naših sugrađana s nestrpljivošću čeka dovršetak staračkog doma, koji će, nadam se, biti u narednih 5 godina.

To je tema za neku drugu priliku i nisam se imao namjeru baviti isključivo time, već mi je zapeo za oko postupak naših komunalaca (a i oni su nečiji štićenici) koji su ovih dana napravili nešto što je za rubriku “vjerovali ili ne”.

Naime, ovih dana su vršili čišćenje “nogostupa” i svakom normalnom prolazniku je ovaj primjer morao zasmetati, naročito ako poznaje žitelje oli ti pučanstvo djela grada gdje se to dogodilo.

Detalj sam zapazio ispred kuće Janje Ćavar zvane Šumarka, u ulici Dive Grabovčeve. To je jedna starica koja ima oko 90-tak godina i živi sama, trenutno je prikovana za svoj ležaj i zahvaljujući svome sestriću koji se dostojno brine o njoj nadat se da joj koliko toliko olakšava muku.

Gospoda iz komunalnog (ako su zaslužili da ih se nazove gospodom) čisteći nogostupe uredno su odradili posao osim ispred pomenute kuće, nju su jednostavno preskočili, ne znam iz kojeg razloga, ali mislim da ne postoji opravdan razlog osim ako to nije što “Šumarka” nije član 90-ke ili možda ima “kugu”.

Pitam se čeka li nas sve ovakva briga kada ostarimo i je li ovakav postupak moralan?

Bilo bi našim gradskim ocima pametnije i bolje da vide ovakve stvari i da reagiraju na ovakve postupke svojih “mezimaca” a ne da raspravljaju javno po medijima o “betonskim glavama”!

Alojzije Papak