Američko ministarstvo pravosuđa prikupilo je dovoljno dokaza da optuži šest pripadnika ruskih vlasti za hakiranje računala Demokratskog nacionalnog odbora prije američkih predsjedničkih izbora 2016., objavio je Wall Street Journal pozivajući se na izvore bliske istrazi.

Savezni agenti i tužitelji u Washingtonu, Philadelphiji, Pittsburghu i San Franciscu surađivali su u istrazi i tužitelji bi mogli slučaj predati sudu sljedeće godine, navodi se.

Identificirajući pojedinačne ruske vojne i obavještajne hakere američke vlasti mogle bi im otežati putovanja van zemlje no njihovo uhićenje malo je vjerojatno, navodi list.

Istraga koju su vodili stručnjaci za kibernetičku sigurnost počela je prije imenovanja posebnog saveznog istražitelja Roberta Muellera u svibnju kako bi nadzirao istragu navodne ruske umiješanosti u izbore 2016. i moguću zavjeru s kampanjom predsjednika Donalda Trumpa.

Rusija zanijekala bilo kakvu povezanost s napadima

Mueller i ministarstvo pravosuđa dozvolili su da se izvorna istraga nastavi i da je završi tim koji ju je i započeo.

Američke obavještajne agencije tvrde da su ruske obavještajne službe odgovorne za te kibernetičke napade koji su rezultirali objavljivanjem tisuća emailova i drugih dokumenata putem WikiLeaksa tijekom prošle godine.

Obavještajna je zajednica zaključila u siječnju da je ruski predsjednik Vladimir Putin naredio kampanju kako bi se izbori završili u Trumpovu korist.

Rusija je zanijekala da se miješala u predizbornu kampanju za američke predsjedničke izbore a Trump je zanijekao da je bio u dosluhu s ruskom vladom.

Ako se podignu optužnice to bi bilo drugi puta da su američke vlasti optužile Ruse za kibernetička zlodjela. U ožujku ministarstvo pravosuđa optužilo je dva ruska obavještajna agenta i dva hakera za osmišljavanje upada u 500 milijuna profila na Yahoo-u u 2014.