Saturnov mjesec Enceladus dao je do sada najveći dokaz o postojanju života u Sunčevom sustavima - u gejzirima koji izbijaju kroz njegovu ledenu koru postoje vrlo složene organske molekule kakve su do sada pronađene samo na Zemlji!

Novo istraživanje, objavljeno u časopisu Nature, pokazuje da bi na površini Enceladusova oceana mogao postojati tanak sloj bogat organskim tvarima, sličan onome u površinskom sloju debljine jednog milimetra, koji je karakterističan za zemaljske oceane.

Na Zemlji on predstavlja granicu između atmosfere i oceana, a kemijski, fizikalno i biološki značajno se razlikuje od slojeva koji se nalaze samo nekoliko centimetara dublje, navodi Srna.

Njegova ključna karakteristika jeste da je bogat aminokiselinama, ugljikovodicima, masnim kiselinama i fenolima od kojih većinu stvaraju oceanski organizmi.

U novom otkriću posebno se ističe to što su pronađene vrlo veliki i složeni molekuli, mnogo složenije od metana, koji je, inače, jedan od mogućih znakova postojanja života.
 

"Otkrili smo organske molekule s masama većom do 200 atomskih jedinica. To znači da su više od deset puta teže od metana", ističe koautor studije, geokemičar i planetarni znanstvenik Christopher Glein sa Southwest Research Instituta u San Antoniju u SAD.

Znanstvenici su već ranije objavili da je Enceladus jedan od glavnih kandidata za postojanje izvanzemaljskog života.

Život kakav ljudi poznaju zahtijeva tri ključna sastojka – tekuću vodu, izvor energije za metabolizam i bogatstvo kemijskih sastojaka, prije svega ugljika, vodika, kisika, fosfora, sumpora...

Studija, koju su prije godinu dana u časopisu Science objavili znanstvenici misije Cassini, pokazuje da na Enceladusu postoje praktično svi navedeni uvjeti, uključujući i kemijsku energiju koja može podržavati život.