Bilo da se trudite skinuti još koji kilogram ili samo želite održati svoju kilažu – adekvatan odabir namirnica tijekom ljetnih mjeseci je vrlo bitan.

Međutim, ono što bi trebalo biti dobra vijest za vas jeste da je ljeto definitivno doba godine kada vam je najlakše opskrbiti se zdravim i svježim namirnicama.

Uostalom, s obzirom na to da su ljetne temperature visoke i često nepodnošljive, preporučuje se lagana ishrana, koja se pretežno zasniva na voću, povrću, salatama.

Tijekom ljetnih vrućina teška i jaka hrana nikako ne treba biti opcija – ona može doprinijeti jedino tome da se osjećate loše, tromo i da se prekomjerno znojite, piše mogujatosama.rs.

Vjerujemo da to svakako ne bi ni bio vaš izbor pored toliko slasnog i ukusnog voća i povrća, koje je puno vitamina i vašem organizmu osigurava dodatnu hidrataciju.

Sljedećim prijedlozima želimo pomoći da odaberete one namirnice za svoju ljetnu ishranu koje će je učiniti zdravom, laganom i dijetalnom to jest baš onakvom kakva se preporučuje da bude.

Kukuruz

Kukuruz je definitivno jedan od najboljih izbora kada su ljetne namirnice u pitanju – on obiluje antioksidantima luteinom i zeaxanthinom, koji su ključni u formiranju pigmenta kože, što znatno pospješuje prirodnu obranu od štetnog UV zračenja.

Trešnje

Trešnje su višestruko korisne za cjelokupno zdravlje organizma. Utvrđeno je da se njihovim redovnim konzumiranjem pospješuje kvaliteta sna, ali isto tako je dokazano i da pojedinim svojim sastojcima mogu povoljno utjecati na proces mršavljenja – razlog tome je što antioksidans sadržan u trešnjama aktivira molekule koje su najviše zaslužne za razgradnju masnih naslaga.

Rajčica

Rajčice ljeti jedite u neograničenim količinama. Ovo povrće je bogato elektrolitima, što našem organizmu i te kako pogoduje uslijed dehidriranosti tijekom ljetnih vrućina, ali isto tako sadrži i likopen, koji rajčici daje crvenu boju i koji je sjajan za našu kožu odnosno za njen pigment.

Lubenica

Osim što je također bogata likopenom, lubenica, koja se inače ubraja u povrće, svojim sastavom ima ukupno 92 posto vode, pa se preporučuje da je redovno konzumirate tijekom ljeta, jer pospješuje hidrataciju i plus ima vrlo nisku kalorijsku vrijednost.

Maline

Maline su voće koje je izrazito bogato vlaknima, tako da se u potpunosti preporučuje kao dio redovne ishrane, naročito tijekom ljeta, kada im je sezona.

Određene studije su pokazale da konzumacija malina može biti od velike pomoći prilikom mršavljenja, kao i onima koji žele da ostanu vitki.

Borovnice

Borovnice su također voće bogato antioksidansima, a pojedine studije su dokazale da su naročito preporučljive onima koji treniraju jer imaju svojstvo da uklanjaju slobodne radikale nastale uslijed vježbanja, što automatski revitalizira mišiće i oslobađa ih umora i upala.

Uvrstite ove namirnice u svoj svakodnevni jelovnik i uživajte u ljetu.