Nokia, tj. HMD Global (kompanija koja je vlasnik Nokia brenda) danas je napokon predstavio novi Nokia Android pametni telefon koji već dugo očekujemo.

Uređaj nosi naziv Nokia 6, a razlog ovako ranog predstavljanja je što telefon neće biti dostupan van Kine. Da, dobro ste pročitali, za sada će se prodavati samo u Kini, a kompanija je to obrazložila činjenicom da je Kina trenutno najveće smartfone tržište u svijetu. To naravno ne znači da poslije neće biti dostupan kod nas (za sada nema planova za to), a može biti i da ćemo mi dobiti sasvim drugačije uređaje. I kakva je Nokia 6?
 

Dizajn je baš onakav kakav smo već dugo gledali u glasinama – metalno tijelo sa linijama za antenu na gornjem i donjem rubu, dok je sprijeda 5.5″ zaslon i 2.5D staklo sa Gorilla Glass zaštitom. Ništa posebno, ali nama izgleda sasvim OK. Jedino nam se ne sviđa ona home tipka (u koju je integriran i skener otiska prsta) koja nije centrirana po visini – baš kao kod HTC-a 10, prenosi Balkangadgets.com.

Hardverski je pak vrlo dobro napucan s obzirom na cijenu. Imamo već spomenuti 5.5″ zaslon 1080 x 1920 (Full HD) rezolucije, Snapdragon 430 SoC (osmojezgreni CPU), 4 GB RAM-a, 64 GB interne memorije (plus microSD utor), 16 MP stražnju kameru (f/2.0, PDAF, dvotonska bljeskalica), 8 MP prednju kameru i 3000 mAh bateriju.

Neki će se možda žaliti na kombinaciju Full HD zaslona i Snapdragon 430 procesora, ali ako niste revni gamer onda vam to nebi trebalo smetati. Kao što smo rekli biti će dostupan samo u Kini i nema planova da bude dostupan negdje drugo, a u prodaju kreće u prvom dijelu ove godine. To je prilično širok pojam pa budemo vidjeli koliko dugo ćemo trebati čekati. Uređaj će biti ekskluzivno dostupan u Kini u sklopu trgovina JD.com po cijeni od 1699 jena, što je otprilike oko 230 EUR.

Što vi kažete na novu Nokiu?