Promocija će se održati u subotu, 24. 03. 2012. godine u 19. 00 sati u Kino dvorani u Prozoru. Pokrovitelj: Općina Prozor-Rama, Medijski pokovitelji: JP Radio Rama

'Osuđeni na nadu' - nova knjiga fra Ljube Lucića

SARAJEVO (SR) - Izišla je nova knjiga u izdanju Svjetla riječi i Franjevačkog samostana Rama-Šćit: Osuđeni na nadu - Deset godina jednog fratarskog bilježenja (1984-1995), autora fra Ljube Lucića.

Riječ je o odabranim tekstovima fratra u kojemu je, kako stoji u predgovoru Ivana Lovrenovića, Bosna Srebrena i sva Bosna imala neobična čovjeka i pisca. Fra Ljubo Lucić je pisao mnogo i o raznim temama, a ovdje su skupljeni tekstovi koje je stvarao od 1984. pa sve do pred smrt 1995. godine. Objavljeni su u Svjetlu riječi, Danima, Stećku, a nešto je tekstova iz njegove ostavštine. Knjiga je tematski podijeljena na tri cjeline: Ja i moj neprijatelj; Grci, Turci i Latini te Ubili su Bosnu. Nemoguće je u čitanju fra Ljubine rečenice ostati ravnodušan i ne biti uvučen u susrete o kojima piše iz blizine i u jednostavnosti. Nemoguće je također Bosnu ne doživjeti kao ljubljenu zemlju unatoč nevoljama, mržnji i nerazumijevanju. O autorovoj iskrenosti i otvorenosti Lovrenović piše: "Zato je njemu dano, kao malo komu, da i o najbolnijim i o najosjetljivijim stvarima piše bez uvijanja, bez kalkulacije, s gorčinom kad treba, pa i ljutnjom, ali uvijek s pozivom na ljudsku uzajamnost bez predrasude i bez predračuna." Knjiga je izdana u povodu 80. obljetnice rođenja ovog pisca, profesora na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu, urednika i suradnika Svjetla riječi. Posthumno su mu objavljene knjige: Između neba i granata. Sarajevski dnevnik 1992-1995 (I. i II.) te Rama kroz stoljeća.