Astronomi su napravili izvanrednu novu sliku Jupitera, prateći kako užareni dijelovi topline koja vrebaju ispod vrha oblaka plinovitog giganta, piše BBC.

Infracrvenu fotografiju snimio je teleskop na Havajima i predstavlja jedan od najoštrijih snimaka te planete ikada napravljenih sa Zemlje.

Da bi dostigli ovakvu rezoluciju, znanstvenici su koristili tehniku koja ispira zamućujući efekt gledanja kroz Zemljinu burnu atmosferu.

Infracrveno svetlo ima veću valnu dužinu od svjetla koje detektira slični Hubble teleskop. Koristi se za gledanje kroz izmaglice i tanke oblaka na vrhu Jupiterove atmosfere, kako bi znanstvenici mogli dublje da se probiju u unutrašnjost planete.

Istraživači žele bolje razumjeti šta čini i održava vremenski sustav plinovitog giganta, a posebno velike oluje koje mogu bjesniti desetljećima, pa i stoljećima, navodi BBC.

Studiju u kojoj je nastala ova infracrvena slika vodilo je sveučilište u Berkeleyju. Dio je zajedničkog programa pomatranja u koje su uključeni teleskop Hubble i svemirska letjelica Juno koja trenutno kruži oko pete planete od Sunca.