Nedavno smo na festivalu Grand Gourmet sreli Stevu Karapandžu i planirali smo ga priupitati je li recept za sarme koji godinama kruži društvenim mrežama i pripisuje se njemu zaosta njegov, piše Slobodna Dalmacija.

Nažalost, ili na radost, zapričali smo se o pršutu (ako vas zanima što nam je rekao, evo vam ovdje cijela priča) pa sarme nisu stigle na red i tako smo ostali uskraćeni za podatak o vjerodostojnosti rečenog recepta.

Onima koji vole precizne podatke to će možda biti minus, no svima nama koji smo recept probali pa guštali u njemu uvjereni da je spremljen po uputama najslavnijeg kuhara na ovim prostorima može biti drago jer im ništa neće narušiti iluziju.

Bile ove sarme Stevine ili ne, recept je super i zato ćemo vas na njega podsjetiti, nek vam se nađe pri ruci jer zima tek treba početi...

Sarme

Sastojci:

oko 1,5 kg miješanog mljevenog mesa (junetina i svinjetina od vrata)
1 glavica kiselog kupusa
suha rebra ili kobasice
100 g riže
1 glavica luka
2 režnja češnjaka
1-2 žlice sitno sjeckane slanine
2 žlice sitno sjeckanog peršina
1 jaje
1 žlica povrtnog začina
malo ljute mljevene paprike
1 lovorov list
1 žlica slatke mljevene paprike
2 žlica koncentrata rajčice
voda ili mesni temeljac
sol, papar

Za zapršku:

malo ulja
1 veća glavica luka
1 režanj češnjaka
1 žličica crvene slatke paprike

Priprema:

Pripremite kiseli kupus: odvojite listove, odstranite tvrde dijelove i dobro properite, a dio nasjeckajte na tanke rezance.

Skuhajte rižu do pola.

Na malo ulja prodinstajte luk, kad porumeni ubacite usitnjeni češnjak, promiješajte dok ne zamiriše pa sklonite s vatre.

Meso stavite u duboku posudu, dodajte mu peršin, nasjeckanu slaninu, napola skuhanu rižu, jaje, sol, papar, suhi povrtni začin, malo ljute paprike i dinstani luk. Dobro promiješajte.

Listove kupusa punite smjesom mesa i riže sve dok je ne potrošite, zatim u lonac u kojem ćete kuhati sarmu ubacite pola količine nasjeckanog kupusa i na njega složite sarme. Na vrh ubacite lovorov list i suho meso, pokrijte sve ostatkom usitnjenog kupusa, dodajte malo mljevene paprike i koncentrat rajčice pa zalijte vodom ili temeljcem da sve pokrije.

Kuhajte dva do tri sata dolijevajući vodu po potrebi.

Kad su sarme skoro skuhane, zapržite nasjeckani luk i češnjak, dodajte im slatku papriku pa promiješajte. Ubacite u sarme i pustite da prokuha još koju minutu da se okusi prožmu.