Zahvaljujući novoj tehnologiji dizanja tijesta moći će se peći kruh bez kvasca i umjetnih dodataka. U tradicionalnoj proizvodnji u sastavu kruha se, osim brašna i vode, koriste antioksidansi, konzervansi i drugi kemijski spojevi. Vrijeme pripreme kruha pomoću nove tehnologije bit će 120 puta brže - donosi portal RBTH. Za 7 sati rada mini-pekara proizvede otprilike 700 štruca kruha.
''Na račun prirodnog a ne kemijskog dizanja tijesta, kruh ostaje svjež prilično dugo, i nakon 5 dana on je još uvijek mekan'', govori Evgenija Perevozčikova, direktorica kompanije Avtom-2.

Kvasac kao biološko oružje

Tijekom posljednjih godina znanstvenici su objavili rezultate mnogobrojnih istraživanja koja potvrđuju da kulture kvasca negativno djeluju na organizam. Recimo, doktor bioloških znanosti Aleksandr Boldirev je dokazao da procesi vrenja kvasca u organizmu utječu na smanjenje imuniteta i nastanak tumora.

Prema riječima Andreja Averjajnova, predstavnika laboratorija za tržište namirnica Petrovskij, od nus-pojava primjene kvasca stradava 80% odraslog i 95% dječjeg stanovništva svijeta.

''U masovnoj proizvodnji kruha primjenjuje se samo gensko-modificirani kvasci. U organizmu se događa vrenje i truljenje'', pojašnjava Averjanov. ''Pojavljuje se mikrobna flora, oboljenja probavnog trakta. Patogeni mikroorganizmi s lakoćom prodiru u krvotok. Zatvori, širenje vena, čirevi, žučni kamenci – samo su nus-pojave napada kvasca. Na kraju patološke promjene najvažnijih organa pretvaraju čovjeka u 'plantažu' za širenje virusa, gljivica i bakterija''.

Zdraviji kruh

Prema mišljenju izumitelja mini-pekara, kompanije Avtom-2, brašno, koje se koristi u masovnoj proizvodnji, još je jedan problem za organizam. Da bi se dobilo bijelo brašno najviše sorte, pšenicu čiste od onog najdragocjenijeg u njima – ljuske i embrija. Ostane samo mrtvi dio, koji se uglavnom sastoji od škroba. Škrob se taloži u obliku sluzi, stjenke probavnog trakta postaju pretrpane.

Izumitelji iz Avtom-2 odlučili su koristiti oštro brašno dobiveno od čitavog zrna, uključujući i najkorisnije i biološki najaktivnije dijelove biljke – ljusku i embrij. Osim toga, oni su smisili na koji način se proizvodnja kruha može osloboditi od kvasca. ''U takvoj smjesi ima puno manje glutena nego u najfinijem brašnu'', govori Averjanov.

Ako su donedavno kruh bez kvasca proizvodile uglavnom malene pekare, nova tehnologija će omogućiti da se masovno proizvodi, smatraju stručnjaci. ''Udio malenih pekara na europskom tržištu nije veći od 15%, zato je i cijena gotovog proizvoda prilično velika'', govori Averjanov. ''Nova tehnologija pružit će mogućnost da se odustane od tijesta s kvascem te da se proizvodi zdraviji kruh s razumnom cijenom'', govori.

Prema riječima izumitelja, proizvođači kruha iz Izraela, Turske i Nizozemske zainteresirani su za njihove mini-pekare. I ruska vojska je pozitivno ocijenila prednosti kruha: već su sklopili sporazum s Avtom-2 o isporuci autonomnih pekara.

RBTH  / Brotnjo.info