Redovito perete ruke i pušete nos, no svejedno se povremeno razbolijevate. Vrijeme je da dodate još nekoliko preventivnih trikova u rukav

Sezona kihanja i šmrcanja je u punom jeku, a prehlade, viroze i gripe lakše ćete izbjeći ako vodite računa o prehrani. Ojačajte stoga organizam namirnicama koje će vam pomoći da se podlegnete virozama.

Jogurt

Probiotici koji se nalaze u jogurtu zdrave su bakterije – smanjuju šansu bolesti probavnog trakta. Iako je probiotike moguće nabaviti u obliku tableta, istraživanje Austrijskog sveučilišta ukazuje kako je dnevna doza od 200 grama jogurta podjednako učinkovita.

Idealna doza: dvije doze od po 170 grama dnevno.

Zob i ječam

Ove žitarice u sebi imaju beta-glukan – vrstu vlakna koja ima antimikrobna i antioksidativna svojstva. Taj kemijski spoj potpomaže zacjeljivanju rana, tjelesnom imunitetu te pojačava djelovanje antibiotika.

Idealna doza: barem jedna porcija zobi i ječma od tri porcije žitarica dnevno

Češnjak

Češnjak u sebi ima spojeve koji pomažu u borbi protiv infekcije i bakterija. Također smanjuje šansu kolorektalnog i želučanog raka te pojačava opći imunitet.

Idealna doza: dva češnja dnevno te dodavanje protisnutog češnjaka u hranu nekoliko puta tjedno

Školjke i rakovi

Školjke i rakovi bogati su selenom koji pomaže bijelim krvnim zrncima u proizvodnji proteina koji čiste viruse iz organizma. Losos, skuša i haringa sadrže masne kiseline omega-3 koje smanjuju upale i poboljšavaju rad pluća.

Idealna doza: dva puta tjedno

Pileća juha

Pileća juha pomaže kod prehlada. Aminokiselina cistein koju pile ispušta tijekom kuhanja kemijski je vrlo slična lijeku za bronhitis. Slana juha prorjeđuje sluz baš kao i lijekovi protiv kašlja. Začini poput češnjaka i luka dodatno mogu pojačati imunostimulacijska svojstva juhe.

Idealna doza: tanjur juhe kad se ne osjećate dobro.

Čaj

Harvardsko istraživanje pokazalo je kako čaj povećava količinu interferona u krvi. Crni i zeleni čajevi bogati su aminokiselinom koja pojačava imunitet.

Idealna doza: nekoliko šalica dnevno; (ako tijekom kuhanja potežete vrećicu gore-dolje, pojačat ćete količinu antioksidanata u čaju).

Govedina

Manjak cinka jedan je od najčešćih problema kod odraslih Amerikanaca, pogotovo kod vegetarijanaca. Govedina je bogata cinkom i značajno pojačava imunitet i stvaranje bijelih krvnih zrnaca.

Idealna doza: 85 grama nemasne govedine pruža oko 30 posto dnevne potrebe za cinkom. U slučaju da niste ljubitelji govedine, možete jesti kamenice, svinjetinu, perad, jogurt, mlijeko ili obogaćene žitarice.

Batati

Batati ili slatki krumpiri prva su linija obrane protiv bakterija i virusa. Namirnice koje sadrže beta-karoten odličan su izvor vitamina A.

Idealna doza: pola šalice (oko 170 kalorija i oko 40 posto dnevne potrebe za vitaminom A). Druge su namirnice koje sadrže beta-karoten su mrkva, bundeva i dinja.

Gljive

Gljive pojačavaju stvaranje i aktivnost bijelih krvnih zrnaca. To je odlično za borbu protiv zaraze.

Idealna doza: šitake, maitake i reiši gljive su koje najviše pojačavaju imunitet. Stručnjaci preporučuju barem sedam do 28 grama nekoliko puta dnevno.

Ako se pak niste uspjeli oduprijeti virusima koji haraju ovih dana uz već dobro poznate limun, med i čaj mogu pomoći i neke ne tako razvikane namirnice, a više o njima pročitajte ovdje.