Kuhani ili pečeni kukuruz omiljena je ljetna užina. Bez obzira da li ste na plaži, kod kuće, na izletu, sladak ukus i neodoljivo grickanje kukuruza s klipa vraća nas u djetinjstvo, ali čini i da unesemo sjajnu dozu vitamina, minerala i vlakana.

Međutim, često zaboravljamo na jedan dio kukuruza koji se od davnina koristi kao prirodni narodni lijek – kukuruzna svila. Ona sadrži eterska ulja, flavonoide, saponine, alkaloide, vitamine C i K, gvožđe, mangan, aluminijem, hrom itd.

Ona je prirodni diuretik i u narodnoj medicini koristi se za detoksikaciju organizma, izbacivanje viška tečnosti iz tijela, kao i za izbacivanje kamena i pijeska iz bubrega i mokraćne bešike. Njeno ljekovito svojstvo pomaže i kod gihta, reumatoidnog artritisa, koristi protiv kamena u žuči, čisti mokraćne kanale.

Konzumiranjem čaja od kukuruzne svile, izbacit ćete svu suvišnu tečnost iz tijela, a tako ćete putem mokraće osloboditi organizam od toksina, kemikalija i neželjenih sastava. Važno je da u procesu liječenja koristite svilu organskog kukuruza, odnosno onog koji nije tretiran pesticidima. Također, u prodavnicama zdrave hrane i biljnim apotekama možete je kupiti, a najbolji način upotrebe jeste preko čaja.

Kako se pravi čaj od kukuruzne svile?

Jednu žličicu kukuruzne svile preliti šalicom (200 ml) hladne vode i zagrijati da provrije. Posudu poklopiti i ostaviti da stoji 10 minuta. Procijediti i piti tri puta dnevno po šalicu nezaslađenog čaja, piše Sensa.
 


Mogući neželjeni efekti ovog čaja

U većini slučajeva, kukuruzna svila je pogodna za svakodnevnu upotrebu bez posebnih upozorenja. Ipak, u rijetkim slučajevima, ako ste alergični na kukuruz, možete dobiti osip na koži. Također, čaj od kukuruzne svile povećava razinu kalija u organizmu, što znači da trebate izbjegavati čaj ako već imate problema s balansom kalija, problema s krvnim tlakom ili dijabetes.

Stručnjaci traže oprez ako se čaj koristi za djecu, trudnice i dojilje, pa je dobro prethodno se posavjetovati s osobnim liječnikom. Trudnice nikako ne smiju na svoju ruku piti čaj, a da se prethodno nisu posavjetovale s liječnikom koji vodi trudnoću. Slično vrijedi i za majke, te dojilje. Prije nego koristite čaj posavjetujte se s liječnikom ili pedijatrom.

agrosavjet.com