Tijekom adventa neizostavan dio slatkog repertoara su keksići, no prije nego što svoj kuhinjski stol ili radnu površinu napunite jestivim božićnim drvcima, zvjezdicama i anđelima, razmislite o tome kako ćete spriječiti da se vaši dragocjeni kalupi za kekse zalijepe za to divno tijesto punjeno maslacem i začinima. Kad smo u stisci s vremenom, zaista je prava gnjavaža baviti se dodatnim čišćenjem.

Sastojak koji vam je najpotrebniji kada pripremate omiljene kekiće obično je glavni sastojak vaše omiljene smjese -  brašno. Koristi vam da vam se tijesto prilikom valjanja i rastezanja ne lijepi za radnu plohu. Međutim, može vam biti od pomoći pri sprječavanju gorespomenutog problema.

Jednostavnim umakanjem u brašno prije izrezivanja oblika tijesta za kekse, sprječavate da se tijesto zalijepi za unutarnju stranu kalupa za kekse. Nakon što je tijesto razvaljano, umočite kalupe za kekse jedan po jedan u malu zdjelu brašna, pazeći da otresete višak prije nego što ih utisnete u tijesto. Ponovite umakanje nakon svakog korištenja kalupića.

Kako biste sveli na najmanju moguću mjeru zagrijavanje tijesta ponovnim valjanjem, kalupe za kekse svaki put rasporedite po razvaljanom tijestu blizu jedan uz drugog, krećući se od sredine prema vanjskim rubovima tijesta.

Ako ustanovite da se kalupi unatoč prljaju tijestom, jednostavno obrišite tijesto krpom prije nego što ih ponovno umočite u brašno i ponovite postupak umakanja - ako ništa, primijetit ćete da je tijeso sad lakše odstraniti. Za one koji imaju poteškoća s vađenjem tijesta iz oblika, evo poseban trik: to će vam lakše poći za rukom ako upotrijebite malu silikonsku lopaticu kako biste pažljivo oslobodili tijesto iz kalupa.