Kvalitetan san iznimno je bitan za cjelokupno zdravlje, upozoravaju stručnjaci godinama. Upravo poremećaj spavanja može biti uzrok raznih zdravstvenih tegoba, ali i težih oboljenja.

Predugo spavanje, baš kao i nedostatno, nije dobra opcija. Istraživanja su pokazala da ako spavate kraće od šest sati tijekom noći, možete imati povećan rizik od srčanog i moždanog udara, i to do 35 posto u odnosu na osobe koje imaju između sedam i osam sati noćnog sna, prenosi Vecernji.hr.

Nedostatak sna može uzrokovati aterosklerozu, začepljenje krvnih žila što može za posljedicu imati i srčani i moždani udar. Tim stručnjaka predvođen znanstvenicima iz Španjolskog Naionalnog Centra za istraživanje kardiovaskularnih bolesti u Madridu ( CNIC), poručuju kako je bolja opcija promijeniti svoje navike spavanja nego liječiti nastale zdravstvene probleme u budućnosti.

Istraživanje je obuhvatilo gotovo četiri tisuće zaposlenika u bankarskom sektoru u Španjolskoj.

Sudinici istraživanja, prosječne dobi od 46 godina, podijeljeni su u više skupina, oni koji spavaju manje od šest sati, oni čiji noćni san traje između sedam i osam sati te oni koji spavaju osam i više sati.

Pokazalo se kako oni koji su spavali manje od šest sati tijekom svake noći, imaju 27 posto veći rizik od obolijevanja od ateroskleroze u odnosu na skupinu koja spava između sedam i osam sati. Veći rizik imaju i osobe koje općenito imaju nekvalitetan noćni san, kao i oni koji spavaju dulje od osam sati.