BiH

Dogovoren sastav Vijeća ministara; Novi mandatar bit će Vjekoslav Bevanda

Dogovoren sastav Vijeća ministara; Novi mandatar bit će Vjekoslav Bevanda

28.12.2011 17:57 Prema posljednjim informacijama na sastanku šestorice lidera konačno je dogovoren sastav Vijeća ministara. Predsjedavajući Vijeća ministara će biti Hrvat, dok će ministar vanjskih poslova biti Bošnjak.
Danas novi razgovori "šestorke"

Danas novi razgovori "šestorke"

28.12.2011 07:38 Novi sastanak lidera šest vodećih stranaka (SDPBiH, SDA, HDZBiH, HDZ1990, SNSD i SDS) dogovoren je za danas u 12.00 sati u Kabinetu zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, predsjednika SDA Sulejmana Tihića.
Čović: 'Za dva sata sve možemo dogovoriti'; SDP ide u opoziciju!?

Čović: 'Za dva sata sve možemo dogovoriti'; SDP ide u opoziciju!?

26.12.2011 16:49 Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović uvjeren je da na sastanku šestorice političkih lidera u srijedu, 28. prosinca, mogu biti riješena pitanja tri euroatlantska zakona, proračun i Vijeća ministara BiH, a predsjednik HDZ-a 1990 Božo Ljubić smatra da postoje realni izgledi da ovaj sastanak bude daleko uspješniji od prethodna dva. "Više puta sam rekao da će taj razgovor biti prije Nove godine i da smo sve dogovorili, ali bi bilo dobro čuti od svih ostalih kolega idemo li u dobroj volji na razgovore u srijedu", rekao je Čović novinarima na božićnom prijemu koji je u Sarajevu priredio nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić.

Socijaldemokratska partija BiH mogla bi, u slučaju neuspjeha nove runde razgovora čelnika šest vodećih bh. političkih stranaka, izaći iz pregovora i ostati opozicija na državnoj razini, najavio je danas u izjavi Feni potpredsjednik SDP-a Damir Hadžić. Najavljeno je da će se nova runda razgovora šestorke održati 28. prosinca u Sarajevu, a domaćin će biti Stranka demokratske akcije i njen predsjednik Sulejman Tihić. - Optimisti smo sami po sebi, ali nismo optimisti zbog najava koje smo imali priiku slušati posljednjih pet dana od relevantnih političkih subjekata u BiH, posebno od stranaka iz Republike Srpske, ali djelomično i iz SDA, koji najavljuju da ćemo dominantno razgovarati o usvajanju proračuna, a ne o Vijeću ministara BiH, kazao je Hadžić. Po njegovim riječima tako bi se, na neki način, abolirao nerad državnih institucija u posljednjih više od godinu dana. - Mi očekujemo jako puno. Očekujemo da se dogovorimo o konstituiranju Vijeća ministara BiH i agencija na državnom nivou. Također najavljujemo da, ukoliko stvari ne budu išle ovim tokom, SDPBiH nakon 28. prosinca izlazi iz pregovora i ostaje opozicija na državnom nivou, poručio je Hadžić.

Prema Čovićevim riječima, bilateralni razgovori koje stranke svakodnevno međusobno vode daju dovoljno argumentacije za njegov stav. "Za dva sata možemo dogovoriti većinu stvari o kojima pričamo. Ostaju nijanse koje treba riješiti u Parlamentarnoj skupštini", rekao je Čović i dodao da vjeruje da će na sastanku u srijedu, što se tiče pitanja proračuna, tri euroatlantska zakona i Vijeća ministara, odnosno mandatara, biti izneseni vrlo jasni stavovi. Konstatirajući da ništa nije dogovoreno dok svi političari ne izađu i ne kažu to, Čović je rekao da ne zna što bi više trebalo dogovarati. "Ne vidim nijednog valjanog razloga da netko traži alibi za neuspjeh. Suština je da svi želimo ili bi trebali željeti napraviti konačan dogovor u srijedu", dodao je čelnik HDZ-a BiH. Govoreći o formiranju Vijeća ministara, Čović je precizirao da se zna da će predsjedavajući biti iz HDZ-a. "Imat ćemo još dva ministra, a zna se da će ostala struktura ministara biti složena na tragu zadnja dva dogovora, u Sarajevu i Brčkom. Možda još neke nijanse da se dogovore, možda neko personalno rješenje", zaključio je Čović. Predsjednik HDZ-a 1990 Božo Ljubić izrazio je želju da sastanak političkih predstavnika bude zasnovan na međusobnom uvažavanju, jer, uvjeren je, to vodi rješenju. "Mislim da su u bilateralnim kontaktima naznačena moguća rješenja koja u sebi sadrže i kompromis, utemeljen na principima. Postoje realni izgledi da idući sastanak bude daleko uspješniji od prethodna dva", dodao je Ljubić. (Srna)
Tea u "Globalnom sijelu"

Tea u "Globalnom sijelu"

24.12.2011 16:36 Emisija "Globalno sijelo" donosi priču o djevojci s Kupresa koja se bavi proučavanjem tradicije tetoviranja u svojim krajevima. Ona već dugo vremena proučava tetovaže naših baka i prabaka, koje bi trebale postati dio UNESCO-ve kulturne baštine. O svemu više možete saznati u reportaži "Globalnog sijela" emitiranoj u petak, 23. prosinca 2011. na prvom programu HTV-a. (kupresportal.com)
Sutra pretežno oblačno, snježne padavine u većem dijelu zemlje

Sutra pretežno oblačno, snježne padavine u većem dijelu zemlje

24.12.2011 11:53 Sutra se u Bosni i Hercegovini očekuje pretežno oblačno vrijeme.
U BiH u listopadu 530.897 nezaposlenih osoba

U BiH u listopadu 530.897 nezaposlenih osoba

23.12.2011 18:29 Agencija za statistiku BiH danas je objavila da je u listopadu ove godine u pravnim subjektima u BiH bilo 693.964 zaposlenih osoba, od čega 283.538 žena.
Krajina: 'Iduća godina mogla bi se nazvati godinom krize'

Krajina: 'Iduća godina mogla bi se nazvati godinom krize'

21.12.2011 17:45 Iduća godina mogla bi se nazvati godinom krize, ocijenio je federalni ministar financija Ante Krajina u izjavi novinarima tijekom sjednice Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine u Sarajevu.
Mladen Ninić se predao nakon upada specijalaca u kuću

Mladen Ninić se predao nakon upada specijalaca u kuću

20.12.2011 14:44 Mladen Ninić (30) iz Bosanske Dubice koji je danas prije podne vezao svoje dvoje maloljetne djece, nakon čega je prijetio da će ih ''dići u zrak'' predao se nakon što je u porodičnu kuću sa policijom ušao njegov otac, potvrđeno je portalu Sarajevo-x.com iz nekoliko izvora.
Muškarac svezao djecu i prijeti da će ih dići u vazduh

Muškarac svezao djecu i prijeti da će ih dići u vazduh

20.12.2011 11:36 Mještanin Bosanske Dubice, čije ime za sada nije poznato, zavezao je djecu i prijeti da će ih ''dići u zrak'', javile su Nezavisne novine.
Hrvatski TV kanal

Hrvatski TV kanal

20.12.2011 11:29 Nacrti više zakona koji bi trebali omogućiti uspostavu RTV kanala na hrvatskome jeziku već bi se sljedećih dana trebali uputiti u parlamentarnu proceduru na temelju elaborata koji je izrađen, a kojim je istaknuto da postoji opravdanje za ovakav potez.
Rudo Vidović: Pripremljen prijedlog zakona o uspostavi rtv kanala na hrvatskom jeziku

Rudo Vidović: Pripremljen prijedlog zakona o uspostavi rtv kanala na hrvatskom jeziku

19.12.2011 16:54 Kada će i hoće li uopće BiH dobiti javni televizijski kanal na hrvatskome jeziku, sa sigurnošću mogu kazati samo zastupnici u državnom Parlamentu pred kojima bi se uskoro na dnevnom redu trebao naći prijedlog izmjena i dopuna Zakona o javnom RTV sustavu BiH, rekao je za "Oslobođenje" Rudo Vidović, ministar prometa i veza u Vijeću ministara BiH.
Prvi led u Hercegovini napunio ortopediju, već večeras novi snijeg

Prvi led u Hercegovini napunio ortopediju, već večeras novi snijeg

19.12.2011 16:48 -Ovo je nemoguće. Što je tim ljudima? Cijelo jutro stižu slomljenih ruku, nogu, iskočenih koljena i zglobova, s rasjeklinama i što sve drugo. Stalno stižu novi.