Nakon današnje sjednice Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, predsjedavajući Zoran Tegeltija je kazao kako više ne postoje prepreke da COVAX krene isporučivati cjepiva koje smo im naručili.

Državni ministri su danas prihvatili Sporazum o odšteti i odgovornosti između Bosne i Hercegovine i Pfizera i AstraZenecae što će sada biti proslijeđeno na hitnu proceduru u Predsjedništvo BiH. Za potpisnika je predložena ministrica civilnih poslova Ankica Gudeljević. Ovo je bio COVAX-ov uvjet ukoliko želimo da nam dostave cjepiva.

"Ne postoje više nikakve prepreke da nam isporuče cjepiva. Mi smo ta cjepiva davno platili iako do danas nije isporučena nijedno cjepivo. Nema razloga da nas drže kao taoce jer smo ispoštovali sve što je na nama", rekao je Tegeltija.

On kaže kako bi u BiH prvo trebao da dođe Pfizer, a zatim i AstraZeneca, međutim GAVI je objavio da će nam stići nešto manji broj cjepiva od onoga što je prvobitno dogovoreno.

"Vjerujem da će do kraja ožujka AstraZeneca ispoštovati svoje obveze predviđene ugovorom. Kad počne isporuka mislim da ćemo moći ući u redovan sustav cijepljenja. Mi nemamo druge instrumente nego da vršimo pritiske, meni se čini da proizvođači imaju ozbiljnih problema", rekao je on.

Prokomentirao je i izjavu ministrice vanjskih poslova BiH Bisere Turković da su AstraZeneca cjepiva pravljene za siromašne zemlje.

"Ne slažem se sa izjavama ministrice Turković i s načinom obraćanja i prema drugim zemljama i prema proizvođačima od kojih ovisite", kazao je on.

Podsjećamo Vijeće ministara BiH je još krajem prošle godine u okviru odobrenog višegodišnjeg projekta izdvojio 2.000.000 KM za izmirenje troškova nastalih u procesu nabavke cjepiva u BiH, uključujući, između ostalog, isporuku, uvoz i raspodjelu cjepiva protiv Covid-19, troškove transporta, skladištenja, te osiguranja kvaliteta, prenosi Klix.