Suđenje u predmetu "Fadil Novalić i drugi" u vezi nabavke stotinu respiratora vrijedne 10,5 milijuna KM, koje je trebalo biti nastavljeno u petak 5. ožujka, odgođeno je, saznaje "Avaz".

Ova informacija potvrđena je i u Sudu BiH.

''Obavještavamo Vas da je ročište u predmetu Fadil Novalić i dr. (S1 2 K 039029 21 K) za dan 5.3.2021. godine odgođeno'', istaknuli su iz Suda.

Razlog je taj što se sumnja da je jedan član Sudskog vijeća zaražen koronavirusom. Osim toga, na koronu su već pozitivni i pojedini odvjetnici optuženih, koji su još prekjučer tražili odgodu ročišta.

Osim premijera Federacije Bosne i Hercegovine Fadila Novalića, za spornu nabavku respiratora optuženi su i entitetska ministrica financija Jelka Milićević, suspendirani direktor Federalne uprave Civilne zaštite (FUCZ) Fahrudin Solak i vlasnik firme "Srebrena malina" Fikret Hodžić.

Novalić, Solak i Hodžić se terete za udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi s djelima zloupotreba položaja ili ovlaštenja, primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem.

Oni su optuženi i za pranje novca, krivotvorenje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, krivotvorenje službene isprave i povredu obaveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izvještaja i njihovo krivotvorenje ili uništavanje.

Milićević se tereti za nesavjestan rad u službi.

U petak je bilo predviđeno da se razmatra o predloženim mjeramama zabrane, među kojima je i zabrana obavljanja dužnosti premijerske funkcije Novaliću do okončanja postupka.