"Ne vrijedi se stalno vraćati na prošlost, moramo misliti na ono što je pred nama i što moramo uraditi u godinama koje dolaze. Kada budemo imali bolje veze, bolje puteve i mostove, odnosi među našim narodima će sigurno biti bolji", rekao je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić za talijansku agenciju Ansa.

Vučić je rekao kako je za Srbiju ključno da EU odgovori je li zainteresirana za članstvo Srbije i u kojem roku.

"To je za nas ključno pitanje. Ne želimo više slušati obećanja i odugovlačenja. Želimo znati da je Europa zaista zainteresirana za nas i u kojem roku", smatra Vučić.

Ocijenio je da je Summit o zapadnom Balkanu u Trstu veoma važan, jer će zemlje regije na njemu prvi put imati "konkretne aktivnosti s opipljivim rezultatima".

Za Srbiju su, kako je istaknuo, posebno važni infrastrukturni projekti, počevši od auto-puta Niš–Priština.

"To je projekt od temeljne važnosti, koji ima ne samo ekonomski već i politički značaj za odnose između Srba i Albanaca, dva najmnogobrojnija naroda na zapadnom Balkanu'', rekao je Vučić i ponovio da je u Srebrenici počinjen užasan zločin koji ne smije nikada više ponoviti i za koji počinitelji moraju odgovarati.

Istovremeno, dodao je, važno je gledati u budućnost i graditi mir i stabilnost zajedno s Bošnjacima, prenijela je Srna.

Prema njegovim riječima, jedan od projekata na stolu Summita u Trstu je i auto-put između Beograda i Sarajeva.

"To su konkretne stvari, a kada ih realiziramo, kada budemo razmišljali kako da poboljšamo standard života i da osiguramo više radnih mesta za mlade, nitko više neće misliti na prošlost", zaključio je Vučić.