Sjeverna Koreja povukla je neobičan potez uputivši direktnu kritiku Kini zbog "nepromišljenih primjedbi" na državni nuklearni program, javlja Bloomberg.
 
Kina je najveći sjevernokorejski trgovinski partner i glavni saveznik. Blokirala je uvoz ugljena iz Sjeverne Koreje u skladu sa sankcijama UN-a te u posljednje vrijeme poziva svog tradicionalnog saveznika na prekid nuklearnih aktivnosti.
 
"Bijedni izgovori za slijepu poslušnost SAD-u"
 
Državna novinska agencija Korean Central News Agency objavila je jučer: "Svakodnevno čujemo niz apsurdnih i nepromišljenih primjedbi iz Kine, koja samo pogoršava lošu situaciju".
 
Članak je naveo da kineski državni mediji prebacuju krivnju za sve gore bilateralne odnose na Sjevernu Koreju te navode "bijedne izgovore za slijepu poslušnost SAD-u".
 
"Kina bi trebala prestati testirati granice DNRK"

"Kina bi trebala prestati testirati granice Demokratske Narodne Republike Koreje. Bolje joj je da razmisli o ozbiljnim posljedicama svog nepromišljenog čina ukidanja temelja odnosa između Kine i DNRK", stoji u članku.
 
Članak nije pripisan ni jednoj vladinoj agenciji ni službeniku, a autor je identificiran samo kao Kim Chol. Za Sjevernu Koreju je vrlo neobično da izravno kritizira Kinu, a prethodno bi ju u kritikama nazivala samo "susjednom državom".
 
"Kina je sposobna uzvratiti udarac svakome tko pretjera"
 
Kineski državni mediji nedavno su započeli redovito i oštro kritizirati ponašanje Sjeverne Koreje. The Global Times je upozorio da ono ugrožava sporazum o nenapadanju između dvije države potpisan 1961. Tabloid je pozvao režim na prekid nuklearnih testova.
 
"Kina neće dopustiti da njenu sjeveroistočnu regiju ugroze sjevernokorejske nuklearne aktivnosti", piše The Global Times.
 
Ranije su iste novine upozorile da je Kina sposobna uzvratiti udarac "svakome tko pretjera" te da bi nametnula naftni embargo Sjevernoj Koreji kada bi provela dodatna testiranja. Chol u članku navodi da je Kina ta koja je  "pretjerala".