Izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Zagrebu odbilo je žalbu DORH-a i potvrdilo raniju odluku istražnog suca da se Ivici Todoriću odredi istražni zatvor, a da ostali ostaju na slobodi

Informaciju je novinarima potvrdio glasnogovornik zagrebačkog Županijskog suda Krešimir Devčić.

'Izvanraspravno vijeće prihvatilo je argumentaciju da okolnosti koje bi trebale ukazivati na utjecaj na svjedoke nisu dovoljno određene', kazao je Devčić.

Što se tiče žalbe odvjetnika Ivice Todorića, ona još nije stigla na sud, rekao je Devčić. 'U situacijama kad se odredi istražni zatvor u toj situaciji kada osumnjičenik nije u Hrvatskoj, praksa je da se ne odlučuje o žalbi dok okrivljenik ne bude uhićen', kazao je Devčić.

Na pitanje jesu li se u slučaju Ivice Todorića stekli uvjeti za europski uhidbeni nalog (EUN), Devčić je novinare uputio na DORH koji vodi postupak.

Pretpostavka za raspisivanje europskog uhidbenog naloga je samo to da osumnjičenik nije u Hrvatskoj, odnosno da se nalazi u nekoj drugoj članici EU-a, kazao je Devčić i dodao da se ne mora znati u kojoj se točno državi nalazi.

Ako je Todorić primjerice u Švicarskoj - koja nije članica EU-a - to bi moglo stvoriti probleme, ali čak i tu postoje konvencije o izručenju čije su potpisnice članice Europola.