Vlada Federacije BiH jučer je u Sarajevu održala redovitu, 130. sjednicu koja će ostati zapamćena po tome što se na njezinu dnevnom redu nije našlo ni jedno zakonsko rješenje, ni u formi nacrta, ni u formi prijedloga. Za razliku od parlamentarne procedure, koja ne treba očekivati ni jedan novi zakon radi razmatranja i usvajanja, spomenuta sjednica obradovat će mnoge radnike poduzeća koji čekaju pomoć u uvezivanju staža radi odlaska u mirovinu, piše Večernji list BiH.

Uvezivanje staža

Kroz dvije odluke Vlada FBiH odobrila je izdvajanje blizu 1,2 milijuna KM za uplatu doprinosa, odnosno uvezivanje staža koji će osigurati odlazak u mirovinu za 120 radnika Poslovnog sustava "Vitezit", Vitezkartona iz Viteza, potom Krivaja-Mobela d.o.o., u stečaju, kao i Heliosa i BNT Hidraulike, poduzeća koja su također u stečaju. Prihvaćena je i informacija o pokretanju stečajnoga postupka za Željezaru Zenica, koji bi trebao riješiti agoniju 340 zaposlenih u ovom poduzeću koje na godišnjoj razini ostvaruje gubitke između četiri i pet milijuna maraka. Na prijedlog Ministarstva financija, Vlada je usvojila informaciju o izvršenju proračuna FBiH, kao i nižih razina vlasti, županija i općina, izvanproračunskih fondova u devet mjeseci ove godine. Evidentan je rast prihoda za 585 milijuna KM ili 10,3 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Naglašeno je kako su mnoge od navedenih razina vlasti i izvanproračunskih fondovi ostvarili suficit. Vlada FBiH je, uz ostalo, donijela odluke o utvrđivanju javnog interesa za izgradnju regionalne ceste Goražde - Hranjen - Hrenovica u dužini od 13,7 km, koja će na kvalitetniji način povezati Sarajevo i Goražde te tako doprinijeti razvoju gospodarstva u Bosansko-podrinjskoj županiji, kao i održivom povratku u taj dio FBiH. Izgradnjom nove prometnice izbjegli bi se opasni zavoji po kojima je ova prometnica prepoznatljiva. Prilikom usvajanja ove odluke istaknuto je kako je cestovno povezivanja Sarajeva s Goraždom modernom prometnicom od javnog interesa za Federaciju BiH. Vlada je, uz ostalo, prihvatila i inicijativu za izradu Zakona o uspostavi Grada Živinice, koju je podnijelo Općinsko vijeće Živinice.

Cijene boravka

Na prijedlog Ministarstva pravosuđa, odlučeno je da se poveća cijena boravka pritvorenika u pritvorskim jedinicama sedam kazneno-popravnih zavoda u FBiH s 30 na 44,30 KM. Kako je naglasio resorni ministar Mato Jozić, ta cijena je na snazi od 1. siječnja 1997. Uz činjenicu da se nije mijenjala više od 20 godina, najniža je u okruženju, u odnosu na Republiku Srpsku, kao i zemlje regije, gdje se cijena boravka pritvorenika za jedan dan kreće između 80 i 100 maraka. Pritvorske jedinice ima šest od ukupno sedam kazneno-popravnih zavoda u FBiH. Iznimka je Zenica čiji je KPZ zatvorenog za razliku od ostalih koji su poluotvorenog tipa.