Tijekom 2023. godine Federalni zavod za zapošljavanje realizirao je tri programa sufinanciranja samozapošljavanja kojima je podržano pokretanje poslovnih djelatnosti, odnosno registracija biznisa za mlade, žene, razvojačene branitelje, ali i ostale kategorije nezaposlenih osoba, priopćeno je iz ovog zavoda.

Riječ je o programima sufinanciranja samozapošljavanja Start up 2023, „Start up – Druga prilika“ 2023, te sufinanciranja samozapošljavanja u oblasti gospodarstva 2023.

U okviru ovih programa, zaključen je 2.141 ugovor s nezaposlenim osobama koje su uz financijsku podršku registrirale svoj poslovni subjekt.

Najviše poslovnih subjekata je otvoreno u djelatnostima poljoprivrede, trgovine i prerađivačke industrije.

U okviru novoosnovanih poslovnih subjekata, ističu iz Zavoda, sufinancirano je dodatno zapošljavanje 333 osobe, te su ovim programima obuhvaćene 2.474 osobe, i to 55 posto muškaraca i 45 posto žena, a u tu svrhu su ugovorena sredstva u iznosu od 16,8 milijuna KM.

Promatrajući dobnu strukturu osoba zaposlenih kroz ove mjere mladih je 28 posto, koliko je i osoba od 30 do 40 godina, dok je starijih od 40 godina 44 posto.

Analizirajući period nezaposlenosti, 49 posto osoba su prije pokretanja biznisa bile nezaposlene duže od 12 mjeseci, a u prosjeku 42 mjeseca, što ukazuje na činjenicu da skoro polovina obuhvaćenih osoba spada u dugotrajno nezaposlene osobe čija je nezaposlenost prekinuta zahvaljujući mjerama Federalnog zavoda za zapošljavanje, naglašavaju iz Zavoda.

Iz Federalnog zavoda za zapošljavanje zaključuju da nastavljaju s realizacijom mjera aktivne politike zapošljavanja, te će u ovoj godini objaviti nove javne pozive za sudjelovanje u programima čiji je cilj poticanje samozapošljavanja, odnosno pokretanje malih biznisa.

Bljesak.info