U okviru ispunjavanja uvjeta za dobivanje druge tranše kredita od Međunarodnog monetarnog fonda (oko 155 milijuna KM) u Federaciji je donosen Zakon o bankama, a ostalo je potpisivanje ugovora s međunarodnim savjetnicima za provođenje operativne i financijske dubinske analize (due diligence) za BH Telecom i HT Mostar radi restrukturiranja i/ili prodaje dionica, na što su se obavezale vlasti u Federaciji.

To je izjavila dopremijerka i federalna ministrica financija Jelka Milićević najavljujući sljedećeg tjedna dolazak tehničke misije MMF-a u BiH.

''Radi poboljšanja efikasnosti i profitabilnosti BH Telecoma i HT Mostar tražili smo od eksperata iz Europske banke za obnovu i razvoj da nam neovisno pokažu što je to problem u našim telekomoperaterima. Naime, u posljednje vrijeme osjetimo da drugi ulaze na tržište, a da naše kompanije nisu spremne za takvu oštru konkurenciju. Zato BH Telecom i HT Mostar na određeni način želimo pripremiti za tržišnu utakmicu'', kazala je Milićević.

Potpisivanje ugovora s međunarodnim savjetnicima za provođenje operativne i financijske dubinske analize (due diligence) za BH Telecom i HT Mostar značit će ''da mi prihvaćamo da oni analiziraju situaciju“.