Nermin Macanović, malinar iz Konjica, uputio je otvoreno pismo parlamentarcima i ministrima zbog nezadovoljstva otkupom malina. 

Naveo je kako se malinari nalaze u bezizlanoj situaciji, ali kako bi lakše podnijeli neimaštinu nego nepravdu koja im nanosi.

''Posljednjih dana velika je panika među proizvođačima maline. Otkupljivači igraju svoje igre i igraju se s otkupnim cijenama, čime ugrožavaju egzistenciju desetina tisuća obitelji, a to sve mogu raditi jer smo mi proizvođači maline nezaštićeni od strane vlasti, čija je to dužnost i obaveza po Ustavu i zakonima'', rekao je Macanović i dodao sljedeće.

Nepravda boli

''Apeliram na sve odgovorne u vlasti FBIH da napokon poduzmu prave korake jer nas malinare kao i sve male i srednje poljoprivrednike boli nepravda. Određenim tajkunima koji su u vezi s vlasti u posljednje tri godine se isplaćuju poticaji u milijunskim iznosima iz proračuna, a mi proizvođači malina nemamo niti jedne KM za poticaje. Ti isti tajkuni vozaju auta koja su skuplja od nekih naših imanja i zemljišta i nisu im poljoprivredni poticaji uopće neophodni'', naveo je malinar iz Konjica. 

Dedić: Zajedno s malinarima pokušavamo naći rješenje postojećih problema

 Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić izjavio je Feni da to Ministarstvo već duže vrijeme sarađuje s malinarima i da pokušavaju zajedno da nađu rješenja postojećih problema.

Ministar Dedić podsjeća da su prije dva tjedna formirali i radnu grupu u kojoj su predstavnici otkupljivača, predstavnici Asocijacije „Zajedno za bh. malinu“ i Saveza udruženja proizvođača jagodičastog voća, te ministarstva, akademske zajednice i struke i ta grupa je do sada održala nekoliko sastanaka.

''Mislim da je veoma bitno da djelujemo udruženi'', istaknuo je ministar Dedić.

Po njegovim riječima, i proizvođači i otkupljivači moraju shvatiti da ovise jedni o drugima, tako da u njihovom odnosu mora biti što više suradnje i kompromisa.

''Moram priznati da sam neugodno iznenađen priopćenjem Udruženja otkupljivača koje odlično zna da je sljedeći tjedan planiran završni sastanak radne grupe i da ćemo tada predstaviti mjere podrške malinarstvu koje smo zajednički dogovorili. Ovo nije trenutak da se izlazi u javnost s nekim ishitrenim analizama i projekcijama cijena. Želim da vjerujem da ovo nije pokušaj zloupotrebe dobre volje Vlade Federacije koja je izrazila spremnost da pomogne malinarima i da otkupljivači ne misle da se malinari umjesto da žive od svog rada trebaju naći "na proračunu"'', kaže ministar Dedić.

Intervencija Vlade je, kako navodi, tek krajnje rješenje.

''Malinarstvo je jako perspektivna grana poljoprivrede i ne smije postati „socijalni slučaj“. Potpuno razumijem ogorčenje malinara. Otkupna cijena od 1,5 marke je zaista neprihvatljiva i ona ne smije ostati na tom nivou. Nadam se da ćemo već sljedeći tjedan, kao što je to i ranije dogovoreno, postići riješenje zadovoljavajuće za sve'', zaključio je ministar Dedić.