Potpredsjednik Europske komisije Frans Timmermans kazao je da je organiziranjem nedjeljnog referenduma katalonska vlada "zanemarila" zakon te da je dužnost svake vlade podržavati i održavati vladavinu prava, što ponekada zahtijeva razmjernu upotrebu sile.

Timmermans je na sjednici Europskog parlamenta, na kojoj je naknadno uvrštena rasprava "Ustav, vladavina prava i temeljna prava u Španjolskoj u svijetlu nedavnih događaja u Kataloniji", ponovio stav Komisije da prema španjolskom ustavu, glasovanje u Kataloniji nije bilo "ni pravno niti zakonito".

"Postoji načelni konsenzus da je regionalna vlada Katalonije, organizirajući referendum prošle nedjelje, zanemarila zakon. Ustavni sud je suspendirao tu odluku, ali to ništa ne mijenja na stvari da smo ipak vidjeli vrlo žalosne prizore", kazao je Timmermans i poručio da "nasilje nikada ništa ne rješava ništa u politici".

"Nasilje u politici nikada nije odgovor, ono ništa ne rješava, a Europa to zna bolje nego itko drugi. Međutim, naravno da je dužnost svake vlade podržavati i održavati vladavinu prava i to ponekada zahtijeva proporcionalnu upotrebu sile", dodao je drugi čovjek Komisije.

Tri načela

Podsjetio je da smo u EU oblikovali naša društva temeljem triju načela: demokracije, poštivanja vladavine prava i ljudskih prava.

"Jedno načelo ne isključuje drugo, ne može se jedno koristiti protiv drugog. Ako oslabite jedan stup onda će i drugi pasti", smatra Timmermans.

Po njegovim riječima, poštovanje vladavine prava nije nešto opcionalno.

"Ako nam zakon ne daje ono što trebamo, možemo mu se usprotiviti i raditi na njegovu mijenjanju, ali ga ne možemo ignorirati. Ključno je da se ustav svake od naših država poštuje i pridržava i to je temelj današnje rasprave", istaknuo je.

Pozivajući se na predsjednika EK-a, Jean-Claudea Junckera, dodao je da "naša unija nije država ali je zajednica prava".

"To ne smijemo nikada zaboraviti", kazao je Timmermans.

Sloboda izražavanja, nastavio je, temeljno je pravo svih europskih građana, uključujući i španjolske građane, međutim, jedno mišljenje nije nikada vrednije od tuđeg mišljenja samo zato što je izraženo glasnije.