Južna Koreja i Sjedinjene Države suglasili su se u četvrtak o "odlučnim kaznenim mjerama" protiv Sjeverne Koreje u slučaju novih provokacija, dok je sjevernokorejski dužnosnik najavio da će ta zemlja nastaviti s nuklearnim i raketnim probama kako bi se suprotstavila američkim "neprijateljskim činovima".
Dok spor eskalira oko sjevernokorejskog nuklearnog oružja i balističkih projektila srednjeg i dugog dometa, Južna Koreja je priopćila da se postavljanje američkog sistema proturaketne zaštite THAAD nastavlja bez ikakvih problema dan nakon ljutitih prosvjeda lokalnog stanovništva protiv razmješanja baterija i žestokog protivljenja Kine.

- Dvije strane su obećale da će u slučaju nove strateške provokacije Sjevera odlučno poduzeti kaznene mjere, među kojima i novu rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a, koje su nepodnošljive za Sjever - priopćio je južnokorejski predsjednički ured nakon što je njegov savjetnik za nacionalnu sigurnost, Kim Kwan-jin, održao telefonski razgovor s američkim kolegom, H.R. McMasterom.

Sjedinjene Države i Sjeverna Koreja pooštrile su međusobna upozorenja u posljednjim tjednima oko sjevernokorejskog razvoja nuklearnog oružja i projektila, koji prkosi rezolucijama UN-a.

Sjevernokorejska prijetnja možda je najozbiljniji sigurnosni izazov s kojim se suočava američki predsjednik Donald Trump.

On je najavio da će spriječiti Sjever da bude u stanju pogoditi američko tlo nuklearnom raketom a američki potpredsjednik Mike Pence prošloga je tjedna naglasio kako je "era strateškog strpljenja" okončana.

Iako je upozorio da su "sve opcije za stolom", Trumpova administracija priopćila je u srijedu kako namjerava prinuditi Sjevernu Koreju da ukine svoje programe naoružanja putem oštrijih sankcija i diplomatskog pritiska, te da ostaje otvorena za razgovore.

Državni tajnikr Rex Tillerson, ministar obrane Jim Mattis i direktor Nacionalne obavještajne agencije Dan Coats opisali su Sjevernu Koreju kao "urgentnu prijetnju nacionalnoj sigurnosti i vodeći prioritet vanjske politike".

Američki nagovještaj spremnosti da se okrene nevojnim sredstvima dolazi u vrijeme kada se američki nosač zrakoplova USS Carl Vinson primiče korejskim vodama gdje će se pridružiti nuklearnoj podmornici USS Michigan.

Sjeverna Koreja, koja je izvela najveće artiljerijske vježbe u svojoj povijesti kako bi obilježila 85. godišnjicu stvaranje svoje vojske u utorak, tvrdi da joj je potrebno razvijati oružje kako bi se obranila od američke agresije.

Sjevernokorejski dužnosnik izjavio je za CNN da na njegovu zemlju neće utjecati vanjska događanja.

- Sve dok Amerika nastavlja s neprijateljskim aktima agresije, mi nikada nećemo prekinuti nuklearne i raketne probe - izjavio je Sok Chol Won, direktor Instituta za ljudska prava na Akademiji društvenih znanosti Sjeverne Koreje, prenosi Reuters.

Dnevnik.ba