Bill Gates je s bogatstvom od 132,2 milijarde dolara deveta najbogatija osoba na svijetu. To bogatstvo je stekao i investiranjem u dionice od kojih dnevno ima prihod od 1,3 milijuna dolara.

Očekuje se da će tijekom sljedeće godine od dionica imati prihod od čak pola milijarde dolara. Dionice tri kompanije od kojih Gates ostvaruje najveće prihode su Kanadska nacionalna željeznica, Microsoft, čiji je suosnivač, i Waste Management.

Vlasnik je 54,8 milijuna dionica Kanadske nacionalne željeznice, čija je trenutna vrijednost 6,6 milijardi dolara. S obzirom na to da je ova kompanija prošle godine isplaćivala dividende od 2,38 dolara po dionici, to znači da je Gatesu isplaćena dividenda u iznosu od 130 milijuna dolara.

U Microsoftu ima skoro 36,5 milijuna dionica, čija je trenutna vrijednost 16,13 milijardi dolara. S prosječnom dividendom od tri dolara po dionici, u sljedećih 12 mjeseci bi od Microsoftovih dionica trebao zaraditi skoro 109,5 milijuna dolara.

U Waste Managementu, kompaniji koja se bavi upravljanjem otpada u sjevernoj Americi, ima 35,2 milijuna dionica, čija je trenutna vrijednost sedam milijardi dolara. Godišnji iznos dividende ove kompanije iznosi tri dolara po dionici, što znači da bi Gates tijekom sljedeće godine trebao imati prihod od 105,7 milijuna dolara.

Spomenute kompanije nisu jedine kompanije čije su dionice značajan izvor prihoda za Gatesa.

Naime, u kompaniji za investicije u nekretnine Crown Castle ima 1,4 milijuna dionica za koje se očekuje da će od njih imati godišnji prihod od 8,8 milijuna dolara.

U prehrambenom divu Kraft Heinz ima 2,6 milijuna dionica za koje se očekuje da će od njih imati godišnji prihod od 4,1 milijun dolara.

U logističkoj kompaniji United Parcel Service (UPS) ima 755.000 dionica za koje se očekuje da će imati godišnji prihod od 4,9 milijuna dolara, prenosi poslovni portal Yahoo Finance.