Promijenimo odmah pitanje iz naslova teksta jer će odgovor uvijek biti nula. Jer da znamo da još npr. pet plemena u raznim zakutcima svijeta uživa u svojoj slobodi, odgovor bi svejedno bio nula - jer ako znamo za njih, onda su i otkriveni. Zar ne?

Krenimo s drugom tezom… Koliko na svijetu postoji još plemena s kojima nismo stupili u kontakt? E, na to je sad već lakše pronaći odgovor iako se nadamo da je onih neotkrivenih još na tisuće i da guštaju zaštićeni od svih problema modernog svijeta, prenosi punkufer.hr.

Smatra se da je još stotinjak plemena na Zemlji s kojima kontakta gotovo nije ni bilo. To su grupe ljudi koji žive u potpunoj izolaciji i nemaju nikakav stalni doticaj čak ni sa svojim najbližim susjedima, a kamoli s ostatkom svijeta. Očekivano, najviše se njih nalazi u Amazoniji.

Podaci o tim plemenima jako su šturi i malo ih je, a uglavnom su zabilježeni prilikom slučajnih susreta, odnosno pomoću fotografija iz zraka. Većina vlada svijeta u kojima ta plemena žive ne pokušavaju ostvariti kontakt te ih nastoje zaštititi od neželjenih posjetitelja koji bi sebe i njih mogli dovesti u opasnost.

Jedno od najpoznatijih plemena s kojima još nismo stupili u kontakt je ono s otoka Sjeverni Sentinel, koji pripada Indiji. Sentinelci su postali najpoznatiji prije nekoliko godina kada su ubili američkog misionara koji je silom htio doći na otok i širiti svoje stavove iako je znao da je otoku pristup zabranjen.