Uz pravi pristup, znanje i pripremu susret izoliranih plemena i "modernog" čovjeka ne treba biti poguban po nikog. Dokaz za to su, među ostalima, istraživanja belgijskog znanstvenika Jean-Pierrea Dutilleuxa koji je u bogatoj karijeri široj zajednici vjerojatno ostao zapamćen prema snimkama koje su nastale dalekih sedamdesetih godina prošlog stoljeća, piše punkufer.hr.

Dutilleux je napravio sve prema ps-u i unatoč prvotnom oprezu uspostavio je kontakt s izoliranim plemenom u Papui Novoj Gvineji. Kao i u priči čovjeka koji je više puta posjetio Sentinelce, pleme koje je ovih dana u fokusu svjetske javnosti jer su braneći svoj teritorij ubili američkog misionara Johna Chaua, belgijski istraživač oprezno je pristupio domorodcima, odnosno oni njemu, te je unaprijed pripremio brojne darove koji su isprva preplašili, a potom oduševili stanovnike prašume.
 

Genijalni video-materijal otkriva kako čovjek reagira kada prvi puta vidi naizgled uobičajene stvari, poput ogledala, šibica, riže ili metala. Ovaj "bijeli duh" je nakon što je zadobio povjerenje lokalaca podijelio lijekove protiv malarije, za koju je znao kako je veliki problem u plemenu, te je uz znanstveno istraživanje proveo i edukaciju o tome koliko često i koje količione lijeka trebaju uzimati kako bi iskorijenili tu bolest.
 

Pripadnici plemena nakon dosta opreza spustili su gard i rado pričali Belgijancu o svemu što ga je zanimalo, te su spremno objašnjavali svoj jezik. Još kulturnih i drugih šokova pogledajte u priloženim videima i uživajte jer je svaka sekunda predragocijeni materijal.